Američka vlada tera ByteDance da proda TikTok


Uoči svedočenja CEO-a kompanije ByteDance Shou Zi Chewa pred američkim Kongresom, Bidenova administracija vrši dodatni pritisak, pa sada vlada SAD-a zahteva da ByteDance proda TikTok, barem sudeći prema novom izveštaju koji donosi WSJ.

TikTok je potvrdio za Reuters da se nalazi pod pritiskom vlade SAD-a, što je veliki udarac za ByteDance koji duže od dve godine održava pregovore sa američkim Komitetom za strane investicije CFIU u vezi svoje budućnosti na američkom tržištu. Ti su pregovori rezultovali sveobuhvatnim partnerstvom sa Oracle-om i drugim merama za zaštitu podataka američkih korisnika, ali američka vlada očito s tim nije zadovoljna, pa CFIU sada želi da ByteDance proda TikTok.

Predstavnički dom i Senat nedavno su predstavili zakone koji bi vladinim zvaničnicima olakšali zabranu TikTok-a i drugih usluga koje se smatraju pretnjom nacionalnoj bezbednosti.

Bloomberg je ranije ove nedelje izvestio da rukovodioci TikTok-a "razgovaraju o mogućnosti odvajanja od ByteDance-a" ako pregovori CFIUS-a propadnu.

Ovo nije prvi put da je vlada Sjedinjenih Država pokušala prisiliti ByteDance na prodaju TikTok-a, jer je to isto pokušao bivši predsednik Donald Trump, ali nije uspeo. Najnovije pretnje potpunom zabranom aplikacije zasigurno će pojačati pritisak na izvršnog direktora Shou Zi Chewa, koji bi se trebao prvi put pojaviti u Kongresu sledeće nedelje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.