Elon Musk suočen sa optužbom da je manipulisao cenom Dogecoin-a


Sećate li se kada je Elon Musk promenio logo Twitter-a u Doge, maskotu kriptovalute Dogecoin? To bi ga moglo koštati.

CEO Twitter-a i Tesle optužen je za zloupotrebu informacija i manipulaciju cenom Dogecoin-a u predloženoj tužbi u ime klase.

Prema Reuters-u, investitori tvrde da je Musk koristio svoj uticaj na Twitter-u, televizijskim pojavljivanjima i plaćenim internet influenserima kako bi profitirao na štetu drugih investitora.

Musk je već godinama veoma glasan o Dogecoin-u, često izazivajući skokove u ceni Dogecoin-a. Na primer, 2019. godine je rekao da je Dogecoin njegova omiljena valuta. Takođe je pozitivno govorio o Dogecoin-u u emisiji SNL, rekao je da će lansirati satelit nazvan Doge-1 do Meseca, a u jednom trenutku je čak razmatrao mogućnost da kupci mogu kupiti Tesla automobile koristeći Doge (određene proizvode u Tesla-ovoj online prodavnici možete kupiti s Doge).

Reći i raditi sve to je jedno, ali koristiti svoj ogroman online uticaj kako bi "pumpao" Doge i zapravo profitirao od toga, što tužba tvrdi, je nešto drugo.

Podnošenje tužbe u saveznom sudu u Menhetnu u sredu naveče tvrdi da je Musk, na primer, prodao oko 124 miliona dolara vrednih Dogecoin-a u aprilu nakon što je zamenio logo Twitter-a logom Dogecoin-a, što je dovelo do porasta cene Dogecoin-a od 30 posto. Prema tvrdnji, Musk je sprovodio "namerno ludilo, manipulaciju tržištem i zloupotrebu informacija" kako bi prevaren investitore. Ukupno, tužba tvrdi da je Musk nameravao da podigne cenu Dogecoin-a za preko 36.000 posto tokom nekoliko godina, da bi ga potom pustio da se sruši.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.