Google će isplatiti 5 milijardi dolara zbog kršenja privatnosti na Chrome-u


Google se saglasio da izmiri spor sa SAD tužbom tvrdeći da je povredio privatnost korisnika prateći ih čak i kada su koristili "privatni režim" pregledanja.

Tužba u ime grupe zahtevala je barem 5 milijardi dolara (oko 3,9 milijardi funti) od najpoznatijeg svetskog pretraživača i matične kompanije Alphabeta.

Velike tehnološke kompanije suočavaju se sa sve većom pažnjom prema njihovim praksama kako u SAD-u tako i širom sveta.

Advokati koji zastupaju Google i njegove korisnike nisu odmah odgovorili na zahtev BBC-a za komentar.

Sudija Okružnog suda SAD-a Ivon Gonzales Rodžers odložila je zakazano suđenje za slučaj u Kaliforniji u četvrtak, nakon što su advokati rekli da su postigli preliminarni sporazum.

Sudija Rodžers je ranije ove godine odbila zahtev Googlea da se slučaj odbaci, rekavši da ne može da se složi da su korisnici pristali da Google prikuplja informacije o njihovoj internet aktivnosti.

Uslovi sporazuma nisu otkriveni. Međutim, očekuje se da će advokati do februara 2024. godine predstaviti formalni sporazum radi odobrenja suda.

Tužba, koju je podnela advokatska firma Boies Schiller Flexner 2020. godine, tvrdila je da je Google pratio aktivnost korisnika čak i kada su koristili Google Chrome pretraživač u "inkognito" režimu i druge pretraživače u "privatnom" režimu.

Tvrdilo se da je to pretvorilo Google u "neodgovornu riznicu informacija" o korisničkim preferencijama i "potencijalno neugodne stvari".

Dodato je da Google ne može "nastaviti sa prikrivenim i neovlašćenim prikupljanjem podataka od gotovo svakog Amerikanca sa računarom ili telefonom".

Google je rekao da je bio iskren o podacima koje prikuplja kada korisnici pregledaju u privatnom režimu, čak i ako su mnogi korisnici pretpostavljali drugačije.

Pretraživač je rekao da prikupljanje istorije pretrage, čak i u privatnom režimu pregledanja, pomaže vlasnicima sajtova "bolje proceniti performanse njihovog sadržaja, proizvoda, marketinga i više".

Incognito u Google Chrome browseru korisnicima pruža mogućnost da pretražuju internet bez čuvanja njihove aktivnosti na pregledaču ili uređaju. Ali posećeni sajtovi mogu koristiti alate poput Google Analytics-a za praćenje korišćenja.

Google se suočava i sa drugim tužbama koje izazivaju njegove prakse pretrage i digitalnog oglašavanja.

Ranije ovog meseca, tehnološki gigant je rekao da će platiti 700 miliona dolara da bi rešio tužbu koju je podnela grupa američkih država koje su optužile Google za gušenje konkurencije na svojoj Play Store platformi za Android uređaje.

Ovo je došlo nekoliko dana nakon što je izgubio sudski spor u SAD-u protiv kompanije za video igre Fortnite, Epic Games. Ta kompanija je tužila Google 2020. godine tvrdeći da je nezakonito učinio svoju prodavnicu aplikacija dominantnom u odnosu na konkurenciju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.