Google priznao da Chrome može da vas prati anonimnom načinu rada


Svi moderni pregledači imaju režim privatnog pregledavanja, a onaj u Google Chrome-u naziva se "incognito" režim. Iako je kompanija odavno naglašavala da veb stranice, administratori škole ili preduzeća, i dobavljači internet usluga (ISP) i dalje mogu videti vaše aktivnosti tokom incognito režima, Google je tvrdio da Chrome ne čuva ove podatke.

Međutim, ispostavilo se da je ideja da Chrome ne prati vaše aktivnosti u incognito režimu ništa više od tehničke formalnosti. Chrome, pregledač, ne čuva vašu istoriju pregledavanja kada koristite incognito režim. Google, kao pretraživač, ogromna reklamna kompanija i trilionska kompanija, i dalje će pratiti vaše aktivnosti pregledavanja kao i obično, čak i kada ste u incognito režimu.

Ova zabrinutost prvi put je došla do izražaja 2020. godine kada je podneta tužba protiv Google-a zbog obmanjivanja korisnika, tj. da kompanija neće pratiti njihove aktivnosti dok koriste incognito režim. Tužba tvrdi da je Google prekršio federalne zakone o prisluškivanju kroz ovu nesrazmeru. Kao naknadu, tužitelji su tražili minimalno 5 milijardi dolara.

Iako je kompanija uložila napore da izbaci slučaj, pravne bitke su se nastavile. To jest, sve do nedavno kada je Google platio 5 milijardi dolara da zauvek reši ovu stvar.

Google nije priznao nikakvu krivicu kao deo nagodbe. Prvobitno se činilo da će Google nastaviti sa radom na Chrome-u i njegovom incognito režimu kao i uvek. Međutim, Google je sada ažurirao napomenu na novoj stranici za incognito režim prozora (putem MSPowerUser). Promena jasno ukazuje na ono što je nekada bilo nejasno: Google će i dalje pratiti vaše aktivnosti dok ste u incognito režimu.

"Drugi koji koriste ovaj uređaj neće videti vašu aktivnost, tako da možete pregledavati privatnije", navodi se u novom saopštenju. "Ovo neće promeniti način prikupljanja podataka od strane veb stranica koje posećujete i usluga koje koriste, uključujući Google. Preuzimanja, obelešci i stavke liste za čitanje će biti sačuvane."

To je oštra razlika u jasnoći u odnosu na originalno obaveštenje, koje je glasilo: "Sada možete pregledavati privatno, a druge osobe koje koriste ovaj uređaj neće videti vašu aktivnost. Međutim, preuzimanja, obelešci i stavke liste za čitanje će biti sačuvane."

Promena je prisutna u verziji 122 Chrome Canary na Windows i Androidu. Samo je pitanje vremena kada će ažurirana napomena o incognito režimu doći do javnih verzija Chrome-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.