Recenzija: iPad Pro


Nakon mnogo glasina koje smo mogli da čitamo prethodnih godina o većem iPad-u, Apple se odlučio na taj korak i predstavio tablet sa ekranom dijagonale 12.9 inča. Uz tablet, ponudili su i dodatke u vidu olovke i tastature koja je ujedno i futrola. Logučno, uz tastaturu dobili bi nešto kao Macbook, ali da li ovakav uređaj može da ga zameni? Koliko je praktičan za korišćenje i koliko je snažan saznajte u nastavku...

Specifikacija
- Ekran: 12.9 inča, IPS LCD, rezolucija 2048x2732 px, gustoća ~264 ppi; Zaštita: Scratch-resistant glass, oleophobic coating
- Chipset: Apple A9X
- CPU: Dual-core 2.26 GHz (Twister)
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 32/128 GB
- Povezivanje: WiFi, Bluetooth 4.2, 4G (opciono)
- Kamera: 8 MP - 1080p@30fps, 720p@120fps, HDR
- Prednja kamera: 1.2 MP, 720p@30fps, face detection, HDR
- OS: iOS 9

Plus
- Veliki i lep ekran
- Jak procesor, hardverski odličan
- Split screen, multitasking
- Dobar zvuk

Minus
- Preskup
- Za bolju iskoristivost morate kupiti i olovku
- Ne može da zameni računar

Dizajn i kućište

iPad Pro je ogroman tablet koji nije namenjen svima. Veličinu ne možemo svrstati pod manu, jer postoje i manji modeli za one kojima ovako nešto nije potrebno. Dakle, imate izbor, doduše ne baš toliko hardverski jak, ali ukoliko vam je za utehu - dosta jeftiniji.

Prednju stranu uređaja krasi veliki ekran dijagonale 12.9 inča sa realno velikim okvirom oko njega (iako procentualno ivice su manje nego kod drugih Apple-ovih gadgeta, ovde su izraženije zbog veće veličine celog uređaja). Ispod ekrana nalazi se fizičko home dugme koje je ujedno i skener otiska prsta. Dugme za uključivanje smešteno je na vrh, što možda pri ovoj veličini nije najpraktičnije rešenje, ali uvek možete da uključujete kroz home ukoliko vam je tako praktičnije.

Zanimljivo je da je Apple stavio čak četiri zvučnika koja međusobno balansiraju zvuk u zavisnosti od toga kako je uređaj okrenut.



Što se tiče ergonomije, sa ovako velikim uređajima ona je ograničena. Za početak, teško je i nepraktično da uređaj držite u jednoj ruci a da drugom recimo crtate. Dakle, moraćete negde da ga naslonite. Praktičan je recimo ukoliko ležte i držite ga, odličan je za filmove. Sa svojih 713 grama koliko ima osnovni WiFi model (LTE ima 10 grama više), mnogo je lakši od većine prenosnih računara, što je odlično ukoliko ste recimo poslovni korisnik koji često ide na sastanke i uređaj mu je nephodan za prezentacije. Isto tako, vrlo je praktičan i "za po kući", ali je realno totalno neupotrebljiv recimo u autobusu za čitanje knjiga ili na putovanjima. Zapravo, ko ima para za njega, ne vozi se autobusom...



Sve u svemu, odlično izveden uređaj, sa aluminijumskom zadnjom stranom pruža odličan osećaj i premium kvalitet izrade po čemu je Apple poznat. Zbog svoje veličine nije namenjen svima, a Apple ovde pre svega cilja na grafičare i sve one koji jednostavno vole da crtaju.

Ekran

Ekran iPad-a Pro ima zanimljivu rezoluciju - 2732x2048 px što dovodi do gustoće od 264 ppi, što je za tablet uređaje odlično. Ovako neobična rezolucija je objašnjena idejom da se napravi tablet čiji je ekran širok onoliko koliko je ekran iPad Air-a visok, a da se njegova druga stranica razvuče toliko da odnos stranica bude 3:2.

Što se tiče kvaliteta, Apple je ugradio standardno dobi IPS ekran, koji ima odličan kontrast i prikaz boja, što je i očekivano.

Hardver

U iPad Pro, Apple je ubacio osnaženu verziju A9 čipa koji je prisutan u novim iPhone 6s i 6s Plus modelima, jednostavno nazvanu A9X. Koliko je snažniji govori činjenica da na Antutu postiže oko 175 hiljada bodova, dok iPhone 6s sa standardnim A9 postiže oko 130. Pored toga, uređaj ima čak 4 GB RAM-a, što će biti dovoljno i najzahtevnijim korisnicima (bili oni profesionalni ili samo igrači).

Kapacitet interne memorije 32, odnosno 128 GB, a pravo je čudo da nas Apple nije frustrirao 16 GB modelom kao najjeftinijom opcijom. S druge strane, 64 GB verzija je nedostupna, što znači da nas Apple opet dribla sa kapacitetom memorije.

Hardverski, uređaj je u praksi toliko jak da čak i najzahtevnije aplikacije i igrice rade odlično, bez ikakvog trzanja i kočenja, a multitasking među tim aplikacijama odvija se i više nego oglično.

Spomenimo ovde i povezivanje koje se praktično svoji na ono sa iPhone-a. Bluetooth 4.2 dostupan je za dodatke, a prisutan je WiFi, u skupljem modelu i LTE povezivanje. Sa drugim Apple-ovim uređajima može da se poveže preko AirDrop-a, dok je povezivanje kroz iTunes sa računarom kao i uvek stresan i očajnički potez (zbog same aplikacije koja ni za Mac nije napravljena kako treba).

Softver

iPad Pro dolazi sa iOS 9 operativnim sistemom, koji u odnosu na iPhone verziju nema nekih bitnih promena. Donosi vrlo korisni split screen, odnosno mogućnost podele ekrana na dva dela i istovremeno korišćenje dve aplikacije. Onima koji su koristili Samsung-ov Galaxy Note ovo je sigurno već poznato.

Softver očekivano radi potpuno fluidno, nema nikakvih trzanja i bagova. Ipak, preporučujemo da odman nakon kupovine uradite ažuriranje jer bi u protivnom mogao da vas sačeka ozbiljan bug. Naime, svaki put kada napunite bateriju, ekran se zamrzne i potrebno je uraditi restart na određeni način. O tom problemu smo već pisali tako da klik ovde i saznajte više (posebno korisno ako morate vaš iPad Pro da vratite u život). iOS 9.2 rešava ovaj problem, pa pre početka korišćenja obavezno uradite ovaj update.



Dakle, standardno odlični iOS u tablet verziji radi savršeno. Takođe, ovde moramo da pihvalimo i full size virtuelnu tastauru, ukoliko niste spremni da dokupite neku fizičku.

Kamera

Tableti jednostavno nisu za fotografisanje, a to vidimo i ovde. Kao i ostali, ne može se pohvaliti odličnom kamerom. Ovo je zapravo logično jer je generalno sa tabletom dosta teško bilo šta fotografisati, da ne pričamo o video snimanju koje još traži stabilnu ruku određeno vreme.

Kamera na iPad-u Pro donosi kvalitet snimaka koji je odličan za društvene mreže i slanje mejlom. Kvalitet kamere je za tablet uređaje iznad proseka, ali je u odnosu na mobilne miljama daleko. Bilo kako bilo, zadnja 8 MP kamera biće dovoljno dobra, a i prednja 1.2 MP poslužiće za neki ludi selfi. Kameru verovatno nećete mnogo koristiti zbog veličine tableta, realno je teško držati tako veliki tablet i napraviti fotografiju da bude dobra.

Spomenimo da kamera pored očekivanih foto i video mogućnosti donosi i slow motion, iako sumnjamo da ćete biti u situaciji da ga ikada snimite tabletom, dobro je znati da postoji.

Kamera nije opremljena blicem, tako da će fotografisanje noću biti nemoguće bez nekog dodatnog osvetljenja. S obzirom da smo rekli kako fotografisanje nije bitna funkcija na tabletima, ovo neće predstavljati baš nikakav probem i ne možemo ga uzeti kao manu.

Preporučujemo da pogledate naše demo snimke.



Baterija

Što se tiče baterije, iPad Pro nije razočarao, ali ne možemo reći ni da je preterano oduševio. Iako iz Apple-a kažu kako je jednim punjenjem osigurano 10 sati rada, u praksi je to oko 9. Ono što smo primetili jeste da se tablet jako sporo puni, ali to je i očekivano s obzirom na kapacitet od čak 10,307 mAh. Dakle, jednim punjenjem očekujte oko 9 sati aktivnog rada (gledanje filmova, igrice...).

Ukupno gledano, sa nekim normalnim korišćnenjem, tablet je potrebno napuniti na svaka tri do četiri dana, što je sasvim dobro. Naravno, sve zavisi od korisnika do korisnika i korišćenih aplikacija. Možda smo od 10 hiljada mAh očekivali malo više, ali ne možemo se žaliti na ono što smo dobili.

Utisak

iPad Pro je sigurno uređaj koji Steve Jobs nikada ne bi pustio u prodaju jer se upravo toga za života grozio - veliki uređaj, predviđen za korišćenje uz prste i olovku. Mnogi znaju koliko se on protivio stylosu još pri prvom predstavljaju iPhone-a. Sada su razvili jedan, Apple Pencil koji je, u poznatom Apple-ovom stilu potrebno dokupiti. Cena u Srbiji je (zanemarivih) 16,490.00 dinara, u USA 99 dolara. Apple Smart Keyboard za iPad Pro košta još 169 dolara, u Srbiji ga nema tako da možete samo da nagađate koliko će koštati.

Što se same olovke tiče, nažalost nismo je testirali, ali ćemo je spomenuti. Naime, ovaj super dodatak omogućava precizno crtanje, sa različitim debljimama i svetlinama. Kada koristite Pencil, ekran iPad-a Pro udvostručuje brzinu skeniranja pokreta kako bi mogli da preciznije crtamo. Olovka ima integrisanu bateriju, a puni se pomoću Lightning konektora spajajući se direktno na pripadajuči port na iPad-u. Prema rečima kompanije, 30 sekundi punjenja dovoljno je za 15 minuta crtanja.

Sve u svemu, iPad Pro je savršen uređaj za one dubljeg džepa. Nije namenjen svima, odličan je za grafičare i poslovne ljude koji često drže prezentacije i mogu da nose ovoliki uređaj. Uz olovku i tastaturu dobija se puna moć uređaja. Ono što verovatno najviše ljudi interesuje jeste odgovor na pitanje - "Da li ovaj uređaj može da zameni računar?". Odgovor je ne. Barem ne trenutno.



Naime, iako postoji dosta programa koji omogućavaju crtanje to je daleko od profesionalnih programa na računaru. Recimo, postoji i Adobe Illustrator koji ima dosta funkcija, ali opet nedovoljno da se meri sa Illustrator-om na računaru. Naravno, on ima svojih prednosti, ali da bi sve bilo kako treba, ono što ste tu nacrtali ipak ćete morati da dovršite na računaru. Da bi prebacili, recimo baš kroz Illustrator, trebaće vam Adobe Creative Cloud pretplata. To što softver nije dovoljno razvijen greška je samog izdavača softvera a ne Apple-a. Ostaje nada da će softver biti poboljšan, ali ne očekujte čuda, posebno ne tako brzo. Dobar je kada morate nešto da na brzinu "sklepate", ali daleko od profesionalne primene za koju je navodno namenjen. iOS je mobilni sistem i tako ga treba posmatrati, iz tog razloga neke profesionalne primene ipak nisu jednostavne.

Zato bi, recimo, iPad Pro 2 bio potpuni pogodak kada bi dolazio sa OSX-om, koji nam je poznat sa Mac računara. Tada bi, recimo, mogli da instalirate pune verzije (a ne osakaćene mobilne napravljene tek da se kaže da postoje), i tablet bi mogao da zameni računar. Ovo čak i nije nemoguće, s obzirom da čak i najjeftiniji kineski tableti pokreću Windows 8 i 10, Apple bi mogao da se ugleda na to (nećemo reći kopira) i predstavi tablet sa OSX-om. Nećemo ni spominjati Microsoft Surface... Tada bi čak i cena bila opravdana, a mogućnosti beskrajne.

Kada smo već kod cene, najjeftiniji model u USA košta 799 dolara, dok je kod nas to konvertovano u 120,690.00 dinara. U pitanju je 32 GB sa samo WiFi povezivanjem, a dostupni su inače i modeli 128 GB WiFi only i 128 GB sa WiFi i 4G mrežnim povezivanjem.

Jasno je da se radi o odličnom uređaju bez ozbiljnijih mana, ali sa previsokom cenom. Našu preporuku ima, nedostaju još samo pare :)

iPad Pro dostupan je u iStyle prodavnicama, kliknite ovde i informišite se o cenama i dostupnim modelima.

Uređaj na test ustpio: iStyle

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    auuu za 120 hiljada sklopim bolesno dobru konfiguraciju, preteruju


  2. Анониман kaže,

    Imam ipad air i meni je super, preporucujem ga


  3. Анониман kaže,

    video sam ga pre neki dan, dosta mocno izgleda ali su preterali sa cenom... sada kad sam video da samo olovka kosta 16 hiljada pa preterase


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.