Recenzija: Nokia 8 Sirocco


Trenutno najbolji Nokia telefon, ponos kompanije HMD Global, definitivno je model 8 Sirocco, koji je predstavljen još na MWC-u. Par nedelja kasnije, uživo smo ga upoznali u Beču na predstavljanju, gde smo imali prilike i da ga brzinski testiramo.

Ipak, ozbiljan test kasni i izlazi tek sad s obzirom da je ovom telefonu trebalo malo više vremena da dođe do Srbije. Iako je bio planiran za maj, stigao je tek krajem jula.

Iako smo prošle godine upoznali Nokiju 8, ovogodišnji model dobio je sufiks Sirocco i u potpunosti je drugačiji od prethodnika. Ovogdišnji model ipak stiže sa najboljim procesorom iz prošle godine, dve kamere na poleđini i čistim Android-om, a sve je upakovano u izuzetno lepo kućište. Doduše, ne baš praktično, ali o tome u nastavku...

Specifikacija
- Ekran: 5.5″ P-OLED (1440 x 2560 px, 16:9 odnos, ~534 ppi gustoća)
- SoC: Qualcomm Snapdragon 835
- RAM: 6 GB
- Interna memorija: 128 GB, nije proširiva
- Povezivanje: WiFi a/b/g/n/ac, LTE, VoLTE, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C
- Kamera: 12 MP 1.4µm f/1.8 2PD ZEISS optika, 13 MP 1.0 µm f/2.6 ZEISS
- Prednja kamera: 5 MP, f/2.0 Zeiss optika
- Baterija: 3260 mAh
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo


Plus
- Luksuzan dizajn
- Čist Android
- Puno prostora

Minus
- Stari procesor
- P-OLED ekran ima nedostatke

Dizajn i kućište

Nokia 8 Sirocco definitivno je trenutno jedan od najlepših pametnih telefona sa zakrivljenim ekranom. Poleđina je izrađena od stakla, i to ne bilo kojeg već izdržljivog Gorilla Glass 5, koji je iskorišćen i na prednjoj strani kao zaštita za ekran. Okvir telefona je od nerđajućeg čelika, debljina je svega 7,5 mm, dok je na najtanjem delu oko 2 milimetra.

Luksuzan i skupocen izgled dosta nalikuje na Galaxy S8/S9 seriju, mada s obzirom na veličinu, pre Note8/9. Iako Galaxy S9 ima veći ekran, 5,8 inča naspram 5,5, Nokia 8 Sirroco ima 16:9 odnos stranica, što je čini dosta težom za korišćenje, poput mnogo većeg Note-a. Ergonomija, dakle nije baš najbolja, a ono što nam se takođe nije svidelo jesu tipke za kontrolu glasnoće i tupka za uključivanje ekrana. One su izuzetno tanke i svedene u ravan sa okvirom. Iako izgleda odlično, funkcionalno nije baš najbolje jer ih je teže napipati, a ono što smo još primetili jeste da hod tipki nije toliko ravan i dobar kao na ostalim modelima.

Na račun loše ergonomije treba još reći da je su istanjene ivice zbog zakrivljenog ekrana ekrana previše tanke i relativno oštre zbog svoje tankoće. Ovako nešto do sada nikada nismo primetili na Samsung-ovim telefonima jer je ivica deblja i zaobljenija tako da bolje leži u ruci, dok ovde to ipak nije slučaj.

Nositi ovaj telefon bez zaštitne maskice je veliko kockanje. Uređaj ne leži toliko lepo u ruci zbog svoje širine i istanjenosti ivica. Ipak, kada stavite maskicu preko, a jednu čak dobijate i besplatno u pakovanju, uništavate njegovu lepotu.



Poleđina telefona, u našem slučaju potpuno crna i elegantna, ima izbočen modul dvostruke kamere, ali to ne smeta u korišćenju telefona dok je recimo na stolu, odnosno, telefon se neće klackati dok kuckate po tastaturi što je odlično. Na poleđinu se smestio i čitač otiska prstiju, iako mi više volimo da je napred, ovaj pozadi nije pravio probleme u radu i prilično ga je lako dohvatiti.



Telefon ima sertifikat IP67, što znači da je otporan na prašinu i vodu do 1.5m 30 miinuta, što naravno ne važi i za slanu vodu.

Ukratko, telefon sa sjajnim dizajnom, ali isto tako i sa puno funkcionalnih grešaka koje otežavaju njegovo korišćenje.

Ekran

Prvi Nokijin telefon sa zakrivljenim ekranom, nažalost, ipak nije prošao bez mane. Ekran je zirađen u P-OLED tehnologiji, što je zapravo AMOLED, samo što je u proizvodnji korišćena veća količina plastike kako bi ekran bio fleksibilniji. Dijagonala ekrana je 5,5 inča, rezolucija odličnih 1440 x 2560 px, što dovodi do sjajnih 534 piksela po inču.

Prikaz je boja je odličan čak i na najjačem suncu ne bi trebalo da bude problema. Kontrast boja, raspon i prikaz crne su jednostavno odlični.



Što se tiče mane koju smo spomenuli, ekran ima plavičast ton na zakrivljenom delu. Iako smo prvo mislili da je problem možda samo na našem test uređaju, kasnije smo shvatili da se svi žale na to, što znači da problem ipak postoji. On nije toliko vidljiv kada se prikazuje nešto tamno, ali kada je prikaz svetlih boja u pitanju, a naročito bele, on je itekako izražen. Ovo možda neće smetati svima, ali definitivno je nešto što može da zasmeta onima koji pate od toga da je sve savršeno.



Odlična stvar je što telefon ima mogućnost za prikaz always-on ekrana, koji donosi sat i bitne notifikacije za ekran telefona dok je on ugašen.

Hardver i performanse

Nokia 8 Sirocco dolazi sa Snapdragon 835 procesorom, čak 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije za skladištenje. Iako se radi o najjačem prošlogodišnjem procesoru, to nećete ni osetiti u većini slučajeva. Odlično rade sve zahtevne igrice i aplikacije, za šta je delom zaslužen i čist Android bez nepotrebnih dodataka.

Da podsetimo, Snapdragon 835 ima četiri jezgra na taktu od 2.5 GHz, i četiri na taktu od 1.8 GHz. Za grafiku je zadužen Adreno 540. Što se tiče RAM-a, 6 GB je za današnje potrebe taman koliko treba za jedan flagship, i ne bi trebalo da bude problema čak ni pri izvođenju više teških aplikacija u isto vreme.

Memorija je ograničena na 128 GB, nema podršku za nadogradnju memorijskim karticama, ali to vam verovatno neće ni trebati, osim ako niste zavisnik od 4K snimanja.

Povezivanje

Nokia 8 stiže sa standardnim setom mogućnosti povezivanja. Tu su WiFi, LTE u kategoriji 12 sa brzinama od 600/150 mbps, VoLTE, Bluetooth je u verziji 5.0, a tu je i NFC. USB-C sa 3.1 brzinama konektor služi sa povezivanje sa računarom, brzo punjenje, a nažalost, i kao povezivanje za slušalice.

Nažalost, Nokia je iz nepoznatog razloga, kao i mnogi drugi proizvođači, izbacila 3,5 mm audio jack bez ikakvog razloga. Prisetimo se, kada je Apple prvi izbacio 3,5 mm audio jack, opravdanje je bilo da je to zbog primene novih tehnologija vezanih za vibro sistem i simulaciju pravog klika na površinu koja je zamenjena fizičkim dugmetom. Apple je, dakle, dao kakvo-takvo objašnjenje, dok nijedan drugi proizvođač nije objavio zašto su taj jack izbacili. Naravno, u svakom slučaju smatramo da je izbacivanje nečeg univerzalnog i opšte prihvaćenog čista glupost, ali srećom, u kutiji dobijate adapter kako bi mogli da koristite svoje stare slušalice, a koji će izdržati prvih mesec-dva.

U pakovanju dobijate i odlične USB-C slušalice kako bi se malo kompenzovao nedostatak, nisu kao one koje se dobijaju uz recimo S9/Note9, ali su bolje od proseka.

Svi vidovi povezivanja rade odlično, zvuk u slušalici je čist i glasan, baš onakav kakav se i očekuje.

Softver

Što se tiče Softvera, Nokia 8 Sirocco dolazi saidentičnim softverom kao i Nokia 6.1/7 Plus. U pitanju je čisti Android Oreo, sa izmenom aplikacije za kameru, što se pokazalo kao odlično rešenje.

Sigurno znate da ne volimo uređaje sa nadogradnjama interfejsa koje prave proizvođači, posebno kada se radi o jeftinijim uređajima. Nokia 6.1, zajedno sa Nokijom 7 plus i 8 Sorroco dolazi sa čistim Android-om i deo su pograma Android One, što znači da će uređaj primati nadogradnje Android operativnog sistema najmanje sedeće dve godine, a bezbednosne zakrpe najmanje sledeće 3 godine. Isto tako, na Nokiji 8 Sirocco možete koristiti neograničeno skladištenje fotografija u Google-ovom oblaku.

Android One je očišćen od svih skinova, bloatwarea i personalizacije ekrana od strane proizvođača. Fokus mu je na performansama i jednostavnom korišćenju. Sve one nepotrebne stvari iz nadogradnji interfejsa su izbačene, ali su s time otišle i neke korisne na koje smo navikli na drugim telefonima, no ipak, kada Google proceni da su korisne, verovatno će ih ubaciti i u ovaj, čisti Android.

Na svakom korisniku je da odluči kakvav interfejs mu odgovora, a sa Android One uređajem u najgorem slučaju možete preuzeti neki od dostupnih Launchera iz Play Prodavnice, ako želite i redovne nadogradnja i interfejs bogatiji opcijama.

U svakom slučaju, ono što je najbitnije, tu su redovne nadogradnje, kako sistemske tako i one bezbednosne.

Od funkcija, na Nokiji 8 Sirocco treba istaknuti "Noćno svetlo", koje pomaže pri korišćenju ekrana pre spavanja, već spomenutih funkcija vezanih za ekran (always-on ekran, dvostruko tapkanje za buđenje ekrana), gest za pokretanje kamere dvostrukim pritiskom tipke za otključavanje te gest za spuštanje notifikacija potezom na senzor otiska prsta.

Uređaj dolazi sa 24 predinstalirane aplikacije, od kojih su dve HMD-ove: Nokia Support (Podrška) i aplikacija za kameru. O aplikaciji za kameru biće reč nešto kasnije, a Nokia Support je izuzetno koristan alat koji osim provere garancije, razgovora sa korisničkom službom i lociranja najbližeg servisa, nudi i pregled nekih parametara uređaja poput zdravlja baterije, jačine signala, zauzeća radne memorije, temperature uređaja i slično. Android 8.1 Oreo se na Nokiji 8 Sirocco tokom testiranja ponašao odlično, bez ikakvih zastajkivanja, što je i očekivano s obzirom na kvalitetan hardver.

Kamera

Verovali vi ili ne, ali Nokia 8 Sirocco ima identične zadnje kamere kao Nokia 7 plus, koja dolazi po mnogo nižoj ceni.

Glavna kamera Nokije 8 Sirocco se sastoji od jedne sa velikim otvorom blende (Samsung-ov 12 MP senzor, F/1.75) i velikim pikselima (1,4 µm) što će doprineti boljim fotografijama u uslovima slabijeg osvetljenja. Donja kamera ima telefoto sočivo koje optički poveća ukupnu sliku za 2X. Ispod je takođe Samsung-ov senzor od 13MP sa pikselima od 1 µm, ali je otvor blende manju f/2,6. Obe slike su digitalno stabilizovane uz pomoć žiroskopa.

Dnevne fotografije su poprilično oštre, prikaz boja realan, dinamički raspon dobar, ali se obavezno morate setiti fokusirati željeni objekt jer automatski fokus često ne bude baš najbolji. Iz nekog razloga, softver kamere ne drži dugo fokus pa vam često brze, instant fotografije znaju ispasti mutne. Dnevne fotografije vas definitivno neće razočarati, a 7 plus se pokazala izvrsna za fotografisanje portreta, objekata životinja i raznog bilja.

Noćne fotografije znaju malo da pate od istog problema sa fokusiranjem, ali kad odradite ponovno fokusiranje rezultat je dobar. Ima tu malo šuma, i oštrina bi mogla da bude bolja, ali to su više detalji koji se mogu doraditi nadogradnjama. Naravno, sve fotografije možete dodatno obraditi u Snapseed aplikaciji gde se navedene mane lako ispravljaju.



Nokia 8 Sirocco, odnosno sve Nokie sa ZEISS logom napokon su dobile PRO dodatak kamera aplikacije gde možete ručno postavljati vrstu bele boje, ISO, fokus, brzinu okidanja ili ekspoziciju. Ista opcija se može koristiti i sa prednjom kamerom, ali tu onda nema ručnog nameštanja fokusa. Problem je što ISO trenutno možete namestiti do 3200, ekspoziciju do ±2, ali povećavanjem ili smanjivanjem za pola stepena, a kamera tu ne reaguje u realnom vremenu. Interfejs Pro kamere je jednak onom iz Lumia uređaja, i pokreće se na isti način pa će to biti poznato svima koji pređu s Lumia na ovaj uređaj.

Uređaj donosi i Live Bokeh funkciju koja će vam dati mogućnost naknadnog određivanja fokusa na pozadinu ili objekt u blizini.

Video snimljen Nokijom 8 Sirocco je izvrstan. Najveća rezolucija snimanja je 4K a snimak je kristalno čist, prikaz boja realan, a ono po čemu se video ističe je i kristalno čisto snimljen zvuk. Nokia je koristila svoju OZO Audio tehnologiju koja može snimati usmereno zvuk u 360 stepeni koristeći sva tri mikrofona na uređaju. Kad kažemo usmereno, možete sami nameštati za vreme snimanja videa u kojem smeru želite da se zvuk snima, ispred, pozadi ili okolo uređaja.

Moguće je snimati video i u Bothie modu (sa prednjom i zadnjom kamerom u isto vreme), a zanimljivo je da se Slow Motion video snima u HD+ kvalitetu. Kamera aplikacija omogućava snimanje videa uživo za YouTube ili Facebook što pokrećete direktno iz menija. EIS stabilizacija se nije pokazala kao odlična, a obzirom da Google Pixel uređaji s njom čine čuda, bilo bi dobro da Nokia primeni istu tehnologiju stabilizovanja videa. Pro opcija nije dostupna za snimanje videa, što smatramo da je prava šteta i nadamo se da će biti ispravljeno.

Prednja kamera je nažalost lošija od one koju imamo na Nokiji 7 plus. Ima tek 5 MP i otvor blende od f/2.0, dok 7 plus uz isti otvor blende donosi 16 MP, gde se fotografije snimaju na način da se koriste 4 piksela kao jedan pa su zato visokog kvaliteta, a uz to je sočivo potpisano od strane Zeiss-a.

Generalno gledano, kamere, iako odlične, ipak nisu za flagship uređaj. Nedostaje im malo da bi bile savršene, ali je zato i cena ovog uređaja dosta manja u odnosu na konkurenciju.



Baterija

Baterija dolazi sa kapacitetom od 3260 mAh, što je za današnje telefone neki prosek. Prosečno je i trajanje, tako da ne očekujte mnogo više od jednog dana aktivnog korišćenja. Ukoliko imate always-on uključen, a planirate večernji izlazak, definitivno ćete morati da dopunite uređaj.

Srećom, tu je brzo punjenje zahvaljujući Quick Charge 4.0 tehnologiji. Pored toga, imamo i bežično punjenje po Qi standardu, pa ako imate kompatibilni bežični punjač na stolu, lako možete dopuniti uređaj tokom dana dok ste recimo u kancelariji.

Utisak

Nokia 8 Plus je sjajan telefon, ali ukoliko ga želite, ipak ćete morati da pristanete na neke kompromise. To što ima prošlogodišnji procesor nećete ni primetiti, ali ćete plavkasti zakrivljeni ekran sigurno primetiti. Isto tako, telefon je previše širok, a na mestu gde se hvata previše istanjen. Izgleda luksuzno, ali je rizičan bez maske.

Sve ovo može da bude deal breaker, ali i ne mora, zavisi od vas.



Prednost mu je čist Android i redovna softverska ažuriranja, ali i niža cena (u slobodnoj prodaji) u odnosu na flagship konkurenciju. Nažalost, nije dostupan u ponudi domaćih mobilnih operatera, a i generalno mu je dostupnost u Srbiji ograničena na svega par prodavnica.

Iako nije savršen, model 8 Sirocco pokazuje da Nokia ide u pravom smeru i da ćemo uskoro dobiti jakog igrača na tržištu flagshipa. Sumnjamo da će postići ogroman uspeh kao Samsung ili Huawei, ali sigurno je da ćemo imati Nokia telefon koji će biti vrhunski i koji će možda malo uplašiti konkurenciju.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Definitivno jedan od najlepsih telefona, ali ceka se ipak nesto bolje


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.