U Litvaniji kazne za pešake koji koriste telefon na pešačkom


Ove nedelje u Litvaniji je izglasan novi zakon kojim se pokušava smanjiti broj povređenih i poginulih pešaka u saobraćaju. Po novim pravilima pešaci koji prelaze ulicu neće za to vreme smeti da pričaju na telefon ili tipkaju po njemu kako bi im se pažnja preusmerila na zbivanja u saobraćaju. "Zabrana korišćenja telefona za pešake važi dok prelaze ulicu i neposredno pre toga", najavio je ovim rečima novi zakon litavski ministar saobraćaja Rokas Masiulis.

Nova pravila na snagu će stupiti sledećeg meseca. Pešaci koji se ne budu pridržavali zabrane rizikuju kazne u visini od 40 evra. Uzimajući u obzir da je prošle godine u Litvaniji zabeleženo 68 pogibija pešaka u saobraćaju, od kojih je deo uzrokovan upravo korišćenjem telefona, tih 40 evra kazne koja može spasiti život ne čini se preterano visokim.

Litvanija je inače treća najgora zemlja Evropske unije po pogibiji pešaka u odnosu na broj stanovnika, gore su još jedino Rumunija i Letonija. Slične zabrane poput ove u Litvaniji već su uvedene na Havajima, a o njima se govorilo i u SAD-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.