Pokretači Tether-a pod istragom zbog manipulacije cenom Bitcoin-a


Bitcoin je već nekoliko dana u slobodnom padu. U utorak smo pisali o tome kako mu se cena spustila na nivo na kojem nije bila više od godinu dana, da bi do juče ona potonula još dublje. Ovaj negativni trend popratila je još jedna loša vest vezana uz tržište kriptovaluta, a ona dolazi iz SAD-a, gde je pokrenuta kriminalistička istraga zbog mogućih manipulacija cenom najveće svetske kriptovalute.

Kao što je i jedna nezavisna studija pokazala, tokom velikog porasta cene bitcoina prošle godine, koji je imao sva obeležija spekulativnog balona, događale su se brojne sumnjive transakcije – a gotovo sve one vezane su uz kriptovalutu Tether, istoimeni startup (Tether Ltd) sa sedištem u Hong Kongu, te menjačnicu Bitfinex. Ova studija pokazala je kako je preko 50% rasta cene bitcoina u danima najveće histerije bilo vezano uz "upumpavanja" Tether-a na tržište putem Bitfinex-a, te veštačkog podizanja cene koju su tada pojedinci iskorišćavali.

Oko ovog je slučaja u američkom Ministarstvu pravosuđa pokrenuta kriminalistička istraga koja bi trebala da utvrdi da li je zaista bilo reč o manipulaciji na tržištu kriptovaluta. Nadležni regulator CFTC (Commodity Futures Trading Commission) poslao je sudski poziv predstavnicima Teher-a i Bitfinex-a još prošle godine kako bi se oglasili o ovom slučaju.

Novi razvoj događaja pokazuje kako je istraga proširena i na moguće manipulacije ostalim kriptovalutama, ali fokus je i dalje na tetheru, za koji se čini da je uzrokovao inicijalnu potražnju te tako umetno pokrenuo veliki "boom" cena vodećih kriptovaluta. Isto tako Bitfinex je identifikovan kao "leglo" svih ovih ilegalnih aktivnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.