Recenzija: Samsung Galaxy S10+


Samsung početkom svake godine lansira nove Galaxy S modele. Ove godine, mnogo se očekivalo od korejskog proizvođača, pogotovo što smo želeli da vidimo koji je to novi pravac dizajna. Od Samsung Galaxy S8, Samsung je ostao sa svojim visokim Infinity ekranima, jasno pokazujući da nema nameru da ide za istim pravcima kao i svi ostali. Njegov poslednji vrhunski pametni telefon, Galaxy Note 9, još uvek je imao svoje prednje kamere iznad ekrana, ali Galaxy S10 serija je prvi telefon koji se lansira sa modernijim izgledom koji konačno oslobađa sve granice oko sebe. Serija Galaxy S10, lansirana u San Franciscu neposredno pred Mobile World Congress u Barseloni, obeležila je debi Samsung-ovih novih Infinity-O ekrana koji se protežu do svih uglova prednje strane telefona i imaju rupe za prednje kamere.

Samsung je u isto vreme lansirao tri pametna telefona, Galaxy S10e, Galaxy S10 i Galaxy S10+. Za razliku od Galaxy S9 i Galaxy S9+ koji su imali različita podešavanja zadnje kamere, Galaxy S10 i Galaxy S10+ imaju iste tri kamere sa zadnje strane. Tamo gde se razlikuju (osim veličine ekrana i kapaciteta baterije) su i njihove selfie kamere. Galaxy S10+ ima dve prednje kamere, dok Galaxy S10 ima samo jednu.



Na neki način, Galaxy S10+ je najbolji pametni telefon koji Samsung trenutno nudi. Da li je dovoljno dobar za borbu protiv iPhone X Max-a i Huawei Mate 20 Pro? Vreme je da saznamo.

Specifikacija
- Ekran: 6.4″ Dynamic AMOLED 1440 x 3040 px, 522 ppi, Gorilla Glass 6
- SoC: Exynos 9820 (8 nm)
- CPU: Octa-core (2x2.73 GHz Mongoose M4 & 2x2.31 GHz Cortex-A75 & 4x1.95 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G76 MP12
- RAM: 8 GB
- Interna memorija: 128 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C
- Kamera: 12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55", 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS; 12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6", 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom; 16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.0µm
- Prednja kamera: 10 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1.22µm, Dual Pixel PDAF; 8 MP, f/2.2, 22mm (wide), 1.12µm, depth sensor
- Baterija: 4100 mAh
- Operativni sistem: Android 9.0 (Pie); One UI


Plus
- Atraktivan dizajn i kvalitet izrade
- Trenutno najbolji ekran na tržištu
- Hardver i performanse
- Dobre kamere
- Dugotrajna baterija
- Reverzibilno bežično punjenje
- Odlične AKG slušalice u prodajnom pakovanju

Minus
- Dugme za uključivanje je visoko
- Zakrivljeni ekran je podložan oštećenjima
- Ultrazvučni čitač otisaka prstiju ispod očekivanja
- Noćni način kamere ispod nivoa konkurencije



Dizajn i kućište

Samsung je poznat po zanimljivim dizajnu. Dok su drugi Android proizvođači po uzoru na Apple gledali kako da ubace, a kasnije i smanje zub, Samsung se tome odupirao i zaglavio u tradicionalnom formatu pravougaonog ekrana. Nova Samsung Galaxy S10 linija može se posmatrati kao pokušaj kompanije da izvuče najveću moguću veličinu ekrana i smanji okvir.



Galaxy S10+ dolazi u pet različitih boja i koristi dva različita materijala za zadnji panel. Ako se odlučite za osnovnu konfiguraciju sa 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za skladištenje, možete birati između Prism White, Prism Black i Prism Blue. Ako želite keramički uređaj, možete kupiti ovaj telefon sa 8GB RAM-a i 512GB prostora za skladištenje u Ceramic Black-u, ili odabrati vrhunsku Ceramic White opciju sa neverovatnih 12GB RAM-a i 1TB memorije. Doduše, ne baš sve to i u Srbiji, ali ako imate tetku negde preko, znajte da i to možete. Mi smo imali sreću da ne dobijemo običnu crnu, već ovu zelenkasto plavu koja sjano menja boje u zavisnosti od pada svetlosti.

Podići telefon sa stola je malo teže zbog izuzetno oblih i istanjenih ivica sa strane, kao i sjajnog finiša. Donja brada je malo deblja. Iznad ekrana nalazi se rešetka slušalice koja je pomerena prema okviru, što oslobađa prostor na ekranu. Rupa u ovalnom obliku nalazi se u gornjem desnom uglu ekrana. Ovde je mnogo lakše primetiti nego na Honor View 20, koji ima manju rupu za jednu selfie kameru. Samsung ovo naziva kao Infinity-O ekran.



Samsung je zakrivio bočne strane okvira ovog telefona, što ga čini lakim za držanje, a istovremeno pomaže da se ekran i zadnja strana stakla jednostavno spoje. Prelazak sa okvira na staklo ćete jedva osetiti kada prstom pređete po površini.

Na poleđini se nalaze tri kamere raspoređene u horizontalnu traku, slično kao sa dvostrukom kamerom na Galaxy Note-u 9. Senzor otkucaja srca nalazi se u istom modulu pored LED blica. Ovaj modul kamere ima blago podignut metalni ram. Nije prevelik tako da ne izaziva veliko podizanje telefona kada se postavi na ravnu površinu, a nema ni klackanja prilikom kuckanja s obzirom da je lepo centriran.

Nećete naći tradicionalni skener otisaka prstiju na zadnjem delu ovog pametnog telefona kao što je to slučaj sa Galaxy S9 ili Galaxy Note 9. Umesto toga, Samsung je prešao na ultrazvučni senzor. Ovo je prvi Samsung pametni telefon koji ima takvu funkciju i nalazi se na dnu ekrana, iznad dugmeta na ekranu. Položaj je pogodan i područije senzora se može lako doseći kada držite telefon u jednoj ruci.



Primetili smo da je položaj tastera za uključivanje ekrana previsok na desnoj strani Galaxy S10+ i da je malo teže doći do njega. Baš kao i drugi noviji Galaxy S serija pametnih telefona, tu je Bixby dugme smešteno ispod dugmeta za glasnoću na levoj strani. Svi tasteri su napravljeni od metala i pružaju dobar osećaj pod pritiskom.



Na vrhu telefona su mikrofon i SIM ležište. Ako želite 3.5mm priključak za slušalice na pametnom telefonu, biće vam drago što ga je Samsung zadržao na Galaxy S10+. Nalazi se na dnu, zajedno sa USB Type-C portom i rešetkom zvučnika. Galaxy S10+ takođe ima IP68 ocenu za otpornost na prašinu i vodu.



Samsung je uspeo da spakuje 4100mAh u tanko 7.8mm telo zadržavajući težinu do 175g (195g za Ceramic modele). Ovaj telefon se oseća lagano u odnosu na neke druge Galaxy pametne telefone koje smo koristili u prošlosti. U kutiji dobijate brzi punjač i AKG slušalice, kao i nekoliko drugih dodataka.

Samsung isporučuje Galaxy S10 seriju uređaja sa unapred zalepljenom zaštitnom folijom na ekranu kako bi se sprečilo da korisnici zalepe zaštitu za ekran koja će onemogućiti rad senzora za otiske prstiju.

Ekran

Nema sumnje da je 6.4-inčni Dynamic AMOLED ekran na Galaxy S10+ apsolutno predivan. Ima rezoluciju Quad HD+ (1440x3040 piksela), ali je podrazumevano podešena na Full-HD+ (1080x2280 piksela) i možete je promeniti ručno. Možete prilagoditi prikaz na više načina. Postoje dva moda za izbor, Vivid i Natural. Kao što ime sugeriše, Vivid mod naglašava kontrast tako da se boje više prikazuju na ekranu. Kada ste u Vivid režimu, dobićete klizač za balans belog i opciju podešavanja nivoa boja. Prirodni režim, logično, izgleda više prirodno.

Galaxy S10+ definitivno ima jedan od najsjajnijih ekrana na tržištu sa 1200 nita. Mogli smo lako i jasno da čitamo sve čak i na suncu. Telefon nudi noćni režim koji se prebacuje na tamnu temu koja je prijatnija za oči. Imate opciju da je ručno uključite ili podesite da se automatski uključuje prilikom zalaska sunca ili u zakazano vreme. Ovaj sjajan ekran ima Corning Gorilla Glass 6 za zaštitu, koja bi trebala da sačuva uređaj od ogrebotina u svakodnevnoj upotrebi.

Sada ćemo se pozabaviti prikazom sa rupom. Da, iseca mali deo ekrana u gornjem desnom uglu telefona, ali to ne ometa. Manja rupa na Galaxy S10 je definitivno manje upečatljiva, ali S10+ donosi veću. Samsung je pokušao da smanji uticaj koristeći pozadine koje imaju tamniji gornji desni ugao. Nismo imali problema sa rupom i brzo smo se navikli na ekran. Možete ga i maskirati opcijama iz podešavanja, ali onda gubite veći de ekrana jer ovo stavlja debelu crnu traku preko vrha ekrana.

AMOLED panel je toliko dobar da kada je ova opcija omogućena, teško je razlikovati okvir od ekrana. Ovaj panel je takođe sertifikovan i sposoban za HDR10 + video reprodukciju u podržanim aplikacijama. Galaxy S10+ ima stereo zvučnike gde se slušalica ponaša kao zvučnik prilikom reprodukcije zvuka. Postoji podrška za Dolby Atmos, što čini primetnu razliku kada je omogućeno.

Tu je i definitivno najbolji Always On koji prikazuje sat, status baterije i obaveštenja iz svih aplikacija na zaključanom ekranu. Imajte na umu da, ukoliko je stalno uključen on troši oko 1% baterije svakog sata, ali verujemo da bi više potrošili ako bi stalno uključivali i gledali da li ima novih notifikacija.

Skener irisa koji je bio prisutan na prethodnim Samsung-ovim vodećim modelima, uključujući Galaxy S8 i Galaxy S9 seriju, je izbačen, a Galaxy S10 + se oslanja na svoju selfie kameru za prepoznavanje lica. Ovo je dobro funkcionisalo u većini svetlosnih uslova i brzo je skeniralo i otključavalo telefon. Pri slabom osvetljenju, povećao je osvetljenost ekrana da bi mogao da skenira lice. Galaxy S10+ vam takođe daje mogućnost da otključate telefon i odete pravo na početni ekran ili sačekate na zaključanom ekranu. Ovo se može menjati u podešavanjima za prepoznavanje lica.



Tradicionalni skener otisaka prstiju koji se nalazio na pozadini nedavnih pametnih telefona serije Galaxy S je izbačen. Zamena je ultrazvučni skener otiska prsta u ekranu. Ovo je bolja tehnologija u poređenju sa optičkim CMOS senzorima koje su svi drugi proizvođači pametnih telefona koristili za skeniranje otisaka prstiju na ekranu.

Ultrazvučni skener otiska prsta je brz i ne zahteva čvrst pritisak. Takođe nije potrebno da AMOLED ekran da osvetli područje oko senzora za skeniranje otiska prsta. Zapravo, radi čak i kada je ekran potpuno isključen. Samsung i dalje prikazuje deo gde je senzor postavljen da bi vam pomogao da pronađete skener. Bili smo impresionirani brzinom, jer je mogla da skenira i potvrdi naše otiske prstiju čak i sa lakim dodirom, što je nešto što većina drugih skenera na ekranu ne može.

Iako u početku nije radio savršeno, od nedavnog ažuriranja, stvari su se dosta poboljšale, što su primetili mnogi korisnici.

Hardver i perfomanse

Samsung je izabrao svoj novi Exynos 9820 SoC za pokretanje Galaxy S10 + ovde u evropskim modelima. Varijanta koju smo testirali je imala 8GB RAM-a i 128GB memorije. Dostupne su veće varijante Galaxy S10+ koje nude 8GB RAM-a sa 512GB memorije i 12GB RAM-a sa 1TB memorijskog prostora, ali ne i u Srbiji.

Exynos 9820 je najmoćniji čip koji Samsung nudi i ne postoji apsolutno ništa što usporava Galaxy S10+. Nikada nismo primetili nikakvo zaostajanje ili zamuckivanje dok smo koristili ovaj pametni telefon, i to bi bez problema moglo da obradi sva opterećenja OneUI-jevih glatkih animacija. Imate mogućnost da smanjite ove animacije u naprednim podešavanjima ako želite. Sa 8GB RAM-a mogli smo lako da obavljamo više zadataka bez aplikacija ubijenih u pozadini. Galaxy S10 + takođe održava igre u pozadini, jednostavno zato što može, bez kompromisa u performansama.

Pokrenuli smo naš standardni skup testova da vidimo kako Galaxy S10+ funkcioniše u odnosu na druge Android pametne telefone. Iznenađujuće, bio je na vrhu tabela u većini testova koje smo vodili.



Pokušali smo da igramo popularne igre, uključujući PUBG Mobile, Fortnite i Asphalt 9. PUBG Mobile je podesio postavku na Visoka koja postavlja Grafiku na HD i Frame Rate na High. Igra je izvođena sa crnom trakom na vrhu koja je skrivala rupu kamere. Sa ovim podešavanjima smo odigrali nekoliko partija na Full HD + rezoluciji i telefon je mogao da se nosi sa njim bez zagrevanja. Potrošnja baterije je 11% nakon 40 minuta igranja.

Igrali smo Asphalt 9 na High Quality na FHD+ rezoluciji i ustanovili da je S10+ prikazao ovu igru u fullscreen modu što je dovelo do impresivnog iskustva. Otvor za kameru nas je naterao da izgubimo na malom delu ekrana, ali to nam nije smetalo niti je bilo koji način uticalo na igranje. Grafika je bila glatka i telefon je mogao da podnese ovu igru bez grejanja.



Povezivanje

Galaxy S10+ ima hibridnu dvostruku SIM karticu koja omogućava proširenje memorije, ali samo po cenu druge SIM kartice. Ako niste zainteresovani za proširenje prostora za skladištenje, možete da koristite dve Nano-SIM kartice. Postoji podrška za 4G kao i VoLTE na oba slota.

Postoji podrška za Bluetooth 5, WiFi 6, ANT +, NFC, USB-C i četiri satelitska sistema za pozicioniranje. Bežično punjenje je dostupno, a uređaj je takođe u stanju da radi obrnuto bežično punjenje. Primetili smo da S10 + automatski onemogućava ovu funkciju kada nivo napunjenosti baterije padne ispod 30%.


Softver i interfejs

Samsung isporučuje Galaxy S10+ sa svojim novim OneUI na vrhu Android 9 Pie. Softver je poliran i dizajniran je da olakša upotrebu jednom rukom. Sve u svemu, više ga volimo u odnosu na Samsung Experience UI koji je isporučen sa prethodnih nekoliko generacija Samsung pametnih telefona.

Brzo prevlačenje na gore donosi listu aplikacija. Prevucite desno sa početnog ekrana i prebacujete se na početni ekran Bixby. Možete izabrati da povučete nadole bilo gde na početnom ekranu da biste spustili traku za obaveštenja, a prekidači su pomerani niže tako da su na dohvat ruke.

Ova nadogradnja softvera takođe je donela mogućnost da reprogramirate Bixby dugme na pametnom telefonu. Dugi pritisak na Bixby dugme i dalje poziva Bixby asistenta. Međutim, sada možete da pozovete različite akcije kada se radi o pojedinačnom ili dvostrukom pritisku na dugme, iako barem jedan od njih treba da bude podešen da otvori Bixby. Drugi se može podesiti da pokrene drugu aplikaciju, kao što je WhatsApp ili Google Maps, ili akciju koja se odnosi na Bixby ili brzu komandu. Pored toga, postoje neka ograničenja, kao što je nemogućnost pozivanja Google asistenta. Uvek naravno možete koristite neku alternatvnu aplikaciju sa PlayStore-a koja će vam omogućiti da podesite baš sve kako želite bez bilo kakvih ograničenja.

Koristili smo Bixby da vidimo koliko je daleko stiglo. Prema našem iskustvu, prepoznavanje glasa nije bilo tako dobro kao Google Assistent. I dalje je dobar u obavljanju zadataka na uređaju, kao što je promena osvetljenosti ekrana ili prebacivanje Wi-Fi veze. Ali zamolite ga da dođe do nekog mesta ili mu kažite "Gladan sam" i da ne znam šta da radim - takve zadatke najbolje prepustiti Google asistentu na Galaxy S10+.

Prethodno instalirane aplikacije uključuju Samsung Galaxy Store, Samsung Pass i Galaxy Wearable. Microsoft aplikacije, uključujući Office Mobile, OneDrive i LinkedIn, zajedno sa paketom Google aplikacija, takođe su instalirane na pametnom telefonu po podrazumevanim podešavanjima. Samsung je smanjio količinu bloatware-a koja je dolazila sa uređajima, dajući vam mogućnost da preuzmete aplikacije koje želite iz Galaxy Store-a.


Game Launcher grupiše sve instalirane igre zajedno. Omogućava vam da izaberete između fokusa na uštedu energije, uravnoteženog i fokusa na performansama za sve igre, ili podesite nivo za svaku igru pojedinačno. Alati za igre su dostupni kada se igra pokrene, omogućavajući vam da utišate obaveštenja o pozivima, zaustavljate obaveštenja i čak blokirate Bixby dok igrate. Takođe možete omogućiti Dolby Atmos za igranje i kako bi bolje iskoristili stereo zvučnike.

Pošto se OneUI bazira na Android Pie-u, dobijate funkciju Digital Wellbeing koja vam pruža detaljne informacije o vremenu koje ste proveli na pametnom telefonu. Takođe dobijate opciju za podešavanje tajmera za aplikacije, nakon čega ih telefon zaključava do kraja dana. Gestovi navigacija zamenjuju tradicionalne navigacione tastere sa tri kartice na kojima možete prevlačiti nagore da biste izvršili akciju odgovarajućeg dugmeta. Pošto ovo nije bilo ništa efikasnije, vratili smo se tradicionalnim tasterima.

Postoji još nekoliko gestova, uključujući dvostruko dodirivanje za buđenje, podizanje za buđenje i pomeranje dlana za snimanje ekrana. Funkcija Smart Stay drži ekran budnim kada ga gledate, i veoma je koristan. Samsung takođe ima opciju pop-up panela koja vam omogućava da imate aplikacije kao što su Messages ili WhatsApp koji lebde na vrhu igre kako biste olakšali multitasking.


Kamera

Samsung se odlučio za trostruku kameru na Galaxy S10 + koja se sastoji od 12-megapikselne kamere sa telefoto objektivom, OIS i PDAF; 12-megapikselna glavna kamera sa širokougaonim objektivom, dvostrukim pikselskim autofokusom i promenljivim otvorom blende između f / 2.4 i f / 1.5; i ultra široku kameru od 16 megapiksela. Varijabilni otvor blende je takođe viđen na Galaxy Note 9, i možete da vidite promenu fizičke blende kada gledate u kameru. Teleobjektiv vam daje 2x optički zum, dok ultra širokougaoni senzor ima vidno polje od 123 stepena za pejzaže ili grupne snimke.

Aplikacija kamere je dobro postavljena i ima mnogo načina da izaberete. Prva stvar koju ćete primetiti je niz plutajućih ikona prema dnu ekrana koje vam omogućavaju da se prebacujete između tri kamere pozadi. Dobijate Super Slow-mo (960fps), Slow Motion, Hyperlapse Video, Live Focus, Panorama, AR Emoji, Bixby Vision i Pro modove.

Live fokus je za snimanje portreta i omogućava vam da podesite nivo zamućenja i čak dodate nekoliko efekata zamućenja. Pro režim vam omogućava da kontrolišete ISO vrednost, otvor blende, autofokus, balans bele i ekspoziciju, kao i podešavanje kontrasta, osvetljenja i senki.

Prilikom korišćenja običnog foto modema postoje brzi prekidači za ulepšavanje, kao i optimizator scene za koji se tvrdi da je u stanju da prepozna ono na šta je kamera usmerena i da u skladu sa tim pravi podešavanja. Primetili smo da su fotografije snimljene s optimizatorom scene omogućile neznatno pojačan kontrast u odnosu na snimke bez njega.

AR Emoji režim vam omogućava da koristite AR nalepnice koje mogu da oponašaju vaše pokrete lica. Postoji i način rada za hranu, koji možete koristiti prilikom snimanja hrane. Dodaje radijalno zamućenje i omogućava promenu temperature boje.

Fotografije snimljene sa Samsung Galaxy S10 + bile su impresivne i imale su mnogo detalja. Optimizator scene je podrazumevano omogućen i pomate kameri da podešava scenu. Prilikom fotografisanja tokom dana, Galaxy S10+ je pravilno merio svetlost i omogućio HDR kada je scena to zahtevala. Čak i objekti na udaljenosti su imali dobre detalje.

Fotografisali smo sa telefoto, kao i ultra širokougaonim kamerama. Fotografije snimljene telefoto kamerom su imale dobre detalje, ali je bilo vidljivo vrlo fino zrno. Ultra-širokougaona kamera ima fiksni fokus i bila bi idealna da se koristi kada snimate pejzažne snimke, ali na ivicama ima nekih izobličenja.



Kada snimate makro snimke, Galaxy S10 + je brzo zaključao fokus, a fotografije su se pokazale jako dobro. Uspelo je dobro razdvojiti predmet i pozadinu. Ovi makro snimci su takođe imali dobro definisane ivice. Režim Life Focus upravlja odličnom detekcijom ivica. Možete da promenite nivo zamućenja ili efekat koji ste primenili čak i nakon snimanja portreta.

Fotografije snimljene noću bile su sjajne i sa mnogo detalja. Čak su i objekti na udaljenosti bili prepoznatljivi, a tekst je bio čitljiv. Na fotografijama koje su snimljene u blizini izvora svetlosti bilo je vrlo malo šuma, ali u tamnijim okruženjima snimak je imao vidljivo zrno.

Ono što nam se nije svidelo na uređajima iz S10 serije jeste AI odnosno optimizacija scena u noćnim uslovima. Ukoliko je ova opcija uključena, a često bi se i sama uključila bez naše želje, fotografije mogu da izgledaju nerealno i uništeno ukoliko fotografišete neku svetlost. Naime, AI će automatski dodati efekat na svetlost farova ili uličnu rasvetu, pa će konačna fotografija izgledati malo neprirodno, odnosno kao da ste taj "flare" sami zalepili u nekom lošem programu za editovanje fotografija.

Unutar rupe na prednjoj strani ekrana ovog telefona nalaze se 10-megapikselna selfie kamera i senzor dubine od 8 megapiksela. Kada snimate selfije, ulepšavanje je omogućeno po defaultu, ali srećom nije previše agresivno. Možete da promenite nivo ulepšavanja i da ga potpuno isključite. Selfi snimljeni sa Galaxy S10+ su bili oštri i imali su dobre detalje. U režimu Live fokusa, on upotrebljava senzor dubine, a portretni snimci imaju dobru detekciju ivica.


Maksimalno snimanje videa iznosi 4K pri 60fps za primarnu kameru i 4K za 30fps za selfie kameru. Stabilizacija slike je dostupna većini režima osim 4K 60fps. Stabilizacija je odlična, a telefon je uspeo da dobro podnese vibracije.

Postoji i super stabilan režim, koji je uspeo da stabilizuje snimke čak i kada smo trčali. U ovom režimu, Galaxy S10 + koristi širokougaoni senzor, pa video snimak koji rezultuje ima stabilnu sliku. Probali smo i HDR10 + mod snimanja videa, koji je trenutno u beta fazi. Ovaj režim nudi mnogo bolji dinamički opseg pri snimanju na jakoj svetlosti.



Baterija

Samsung je povećao kapacitet baterije, a Galaxy S10+ dobio je kapacitet od 4100mAh. Testirali smo HD video prikaz na pametnom telefonu dok je podešen na Full HD rezoluciju i uspeo je da radi 16 sati i 25 minuta. Iako je radio duže od modela Samsung Galaxy S9+, ipak nije mogao da radi toliko dugo kao Galaxy Note 9, uprkos nešto većoj bateriji.

Uz našu tešku upotrebu koja je uključivala igranje PUBG Mobile-a za 40 minuta, sat navigacije pomoću Google Maps, aktivni WhatsApp nalog i nekoliko benchmark testova, telefon je imao 25 posto baterije na kraju 24 sata. Trajanje baterije je veoma dobro u podrazumevanim podešavanjima, ali možete ga produžiti smanjivanjem rezolucije ekrana na HD+ i korišćenjem jednog od režima uštede energije dostupnih u aplikaciji Podešavanja.



Punjenje je brzo, a isporučeni brzi punjač kapaciteta 15W može brzo da napuni ovaj telefon. Napunio je 41% za 30 minuta, a do 79% za jedan sat. Potpuno punjenje je trajalo samo 1 sat i 30 minuta.

Podržano je i brzo bežično punjenje, kao i obrnuto bežično punjenje koje omogućava da punite drugi uređaj ili gadget (sat, slušalice..). Takvo punjenje odvija se prilično sporo, ali može da bude korisno u nekim situacijama.


Utisak

Samsung Galaxy S10+ je sjajan smartphone sa moćnim procesorom i zapanjujućim ekranom. Novi Samsung-ov dizajn sa ubušenom rupom omogućava veliki ekran u relativno malom telu.

Za malo više novca u odnosu na Huawei P30 Pro dobijate snažniji procesor i bolji ekran. Galaxy S10+ takođe ima nekoliko elegantnih karakteristika kada je u pitanju kamera, posebno super-stabilan režim i HDR10+ video snimanje. Međutim, Infinity-O dizajn sa ekranom koji ima rupu možda neće svima biti privlačan. Možda će nekome biti i deal-breaker, ali nama se mnogo više dopao od zuba.



Ako tražite najbolje što se nudi na Andoid tržištu, onda bi Galaxy S10+ trebao da bude vaš izbor broj jedan. Izgleda futuristički, ima odličan softver i najbolji dostupni hardver u kombinaciji sa odličnim kamerama.

Uređaje na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Kada izlaze recenzije ostalih iz S10 serije?


  2. Анониман kaže,

    Odlicna recenzija, pomoglo mi je da izaberem pravi uređaj pogodnim mojim potrebama! Svaka časti.


  3. Mihajlo kaže,

    Odlican telefon, presao sam na njega sa S8+ i moram reci da sam prezadovoljan. Iskreno, prvih par dana mi je jako smetala ova pilula na ekranu, ali sada sam se vec navikao i okej je.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.