Facebook i Instagram nagovaraju iOS korisnike da omoguće praćenje podataka

Apple je prošle nedelje izbacio iOS 14.5, verziju koja, osim podrške za AirTag i nekoliko funkcionalnih nadogradnji, donosi i promene u pravilima privatnosti koja se Facebook-u i Instagram-u ne sviđaju. Naime, nova promena zahteva od aplikacija da korisnicima transparentnije pokazuju kada se njihovi podaci koriste za praćenje i oglašavanje, pa je na njima da to dozvole ili ne.

Facebook je tako, u svrhu borbe protiv novih pravila, dodao obaveštenje unutar svoje iOS aplikacije koja korisnicima poručuje da informacije koje on prikuplja iz ostalih aplikacija i web stranica, zapravo pomažu Facebook-u da ostane besplatan. Sličnu su poruku dobili i korisnici Instagram aplikacije za iOS.



Na Facebookov-om blogu se navodi da je ovo obaveštenje edukativnog karaktera i tvrde da će uskoro korisnicima pružiti više detalja o tome kako kompanija koristi podatke za personalizovane oglase.

"Pristajanje na praćenje ne dovodi do toga da Facebook prikuplja nove vrste podataka. To samo znači da možemo i dalje pružati ljudima bolja iskustva", objašnjava Dan Levy, potpredsednik za oglase i poslovne proizvode Facebook-a.

Ali, iako korisnici trebaju da odobre praćenje, developeri i dalje mogu upotrebljavati podatke za ciljano oglašavanje, bez obzira omogući ih korisnik ili ne, ali te se informacije ne mogu deliti sa drugim kompanijama radi praćenja oglasa. Ako developeri pokušaju da zaobiđu nova pravila ili pak zamene identifikator za oglašivače (IDFA) sa nekom drugom identifikacionom informacijom, poput adrese e-pošte, smatraće se da ta aplikacija direktno krši zahtev za prijavu (opt-in requirement).

Budući da su nova pravila privatnosti trebala da stupe na snagu kod izlaska iOS-a 14, Facebook je još od prošle godine njihov veliki kritičar. Naime, kompanija je tako platila svoju reklamu u štampanim novinama The Wall Street Journal, New York Times i The Washington Post, koja objašnjava na koji će način nova pravila promeniti Internet kakav poznajemo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.