Na krilima popularnosti serije Squid Game, lansirali kriptovalutu i pokrali kupce


Još jedna velika prevara dogodila se u svetu kriptovaluta ove nedelje, što naivnim ulagačima željnima brze zarade na nepoznatim i neproverenim "meme" kriptovalutama treba pre svega da posluži kao upozorenje. Ovoga puta nije bila reč o prodaji bezvrednih sličica majmuna u obliku NFT-a, već o plasiranju nove "meme" kriptovalute povezane sa ultra popularnom Netflix-ovom serijom Squid Game.

Izvesni ljudi su, skriveni iza (sada je to očito) lažnih imena, pre nedelju dana pokrenuli kriptovalutu Squid Game Token. Lansirana je kao što to obično biva sa novim i nepoznatim digitalnim tokenima, po vrlo niskoj ceni od samo 1 centa za token. Kupcima je obećavano da će kupovinom tokena dobiti pristup online igri inspirisanoj serijom, u kojoj će moći da zara]uju i razmenjuju te tokene.

Samo 72 sata po lansiranju, pišu na blogu stranice CoinMarketCap, vrednost digitalnog tokena SQUID bila je čak 4,42 dolara. To znači da su kupci u to kratko vreme mogli da ostvare povrat na investiciju od čak 44.100%. O kriptovaluti su izveštavali veliki svetski mediji, retko ili nikako naglašavajući da ona nema direktne veze sa Netflix-om i samom serijom.

Suludi rast vrednosti se nastavio, ali 1. novembra počeli su problemi. Korisnici su počeli da prijavljuju da ne mogu da prodaju svoje tokene na menjačnici PancakeSwap, a vrednost je počela još brže da raste. Tokom tog dana, u samo tri i po sata, porasla je za dodatnih 7.500%, i dostigla vrhunac od 2.861,80 američkih dolara. Ali, iako na papiru bogataši, svi koji su kupili ovu kriptovalutu po bilo kojoj ceni nisu je mogli prodati – developeri su u mehanizam ugradili antidampinški mehanizam koji je to sprečavao. I potom – neviđeni pad.

Samo pet minuta nakon cenovnog vrhunca usledio je potpuni kolaps. Cena Squid Game Tokena pala je za 99,9999%, na mizernih 0,0007926 dolara. Kako je porast vrednosti bio veštački napumpan, i nije bio rezultat povećanog interesa ili volumena trgovine, tako je i ovaj pad očito bio veštački izazvan. Token je postao praktično bezvredan, a organizatori cele priče pokupili su novac koji su prodajom zaradili i nestali bez traga.

Navodno su se pre toga žalili da neko pokušava da ih hakuje, što se sada čini kao pokušaj stvaranja izgovora. Stranica projekta je u međuvremenu ugašena, tokenom se ne može trgovati, a procene kažu da su autori ovom prevarom uspeli da ukradu oko 3,38 miliona dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.