Recenzija: Nokia Lumia 1520


Phableti su danas sve popularnija kategorija mobilnih uređaja, nedavno smo pisali o LG G Pro 2, nešto ranije o Note-u 3 a sada je na redu još jedan div - Nokia Lumia 1520.

Lumia 1520 je prvi uređaj iz Nokije koji ima ekran od 6 inča i rezoluciju od 1080p. Dolazi sa već čuvenim Snapdragon 800 procesorom, 2 GB RAM memorije, kamerom od 20 MP sa PureView tehnologijom. Sve to upakovano je u kućište fenomenalnog dizajna i debljine 8,7 mm. Zahvaljujući drugarima iz MobilniShop online prodavnice dobili smo jedan primerak na testiranje pa u nastavku pročitajte utiske...

Specifikacija
- 6,0-inčni IPS LCD ekran, 1920x1080 px rezolucije, 367 ppi gustoća, Gorilla Glass 2 zaštitno staklo
- 2 GB RAM memorije
- 32 GB interne memorije, proširivo microSD karticama do 64 GB
- SoC: Snapdragon 800
- CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,2 GHz
- GPU: Adreno 330
- Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, WiFi direct, GPS, Bluetooth; 3G do 42/5,7 Mbps; 4G – do 150/50 Mbps
- 20 MP kamera, 1080p video snimanje, OIS, Carl Zeiss, PureView
- 1,2 MP prednja kamera, 720p snimanje
- Baterija kapaciteta 3400 mAh
- Windows Phone 8 operativni sitem sa GDR3 i Nokia Black (nadogradiv na WP 8.1)

Plus
- Sjajan dizajn i kvalitet izrade
- Odličan ekran
- Vrhunska kamera
- Windows Phone 8

Minus
- Nepraktičan za svakodnevno korišćenje
- Baterija nije izmenjiva
- Kamera je ispuščena, moguća oštećenja

Kućište i dizajn

Lumia 1520 svakako je jedan od najlepših uređaja koji trenutno možete kupiti. Kućište je izrađeno od polikarbonata (plastika) i iz jednog dela, što znači da je nemoguće skinuti zadnju masku i zameniti bateriju (osim u servisu). Izgled dosta podseća na ostale Lumije - relativno ošte ivice i isti smisao za dizajn.

Sa zadnje strane nalazi se kamera koja je inače ispupčena pa ćete morati da vodite računa gde spuštate telefon kako se ne bi oštetila, tu je i dual led blic na vrhu, kao i jak zvučnik na dnu. Sa gornje strane nalazi se ulaz za slušalice, dok su ulazi za nano SIM (da, baš nano SIM, kao u iPhone-u 5S) i micro SD kartice smešteni sa leve strane i otvaraju se pomoću ključića koji dolazi u pakovanju. Sa desne strane nalazi se dvostruko dugme za kontolu jačine zvuka, uključivanje/isključivanje i fizičko dugme za kameru, dok je mucro USB sa donje strane. Prednju stranu krasi fenomenalni ekran ispod kojeg se nalaze 3 kapacitivna dugmeta - back, Windows dugme za povratak na početni ekran i Bing search dugme. Pored Nokijinog logotipa smeštena je prednja kamera.

Uređaj je vrlo prijatan na dodir, Nokia je opet izabrala izuzetno kvalitetnu plastiku koja ne klizi prilikom držanja u ruci. Ipak, rad jednom rukom nije moguć kao ni kod ostalih phableta. Veličina od 6 inča pokazala se kao idealna za phablete i to ne treba menjati (čitaj povećavati).
Ono što nam se nije baš dopalo je težina telefona koja iznosi 209 grama.

Ekran

Nokia Lumia 1520 dolazi sa IPS LCD ekranom i Nokia ClearBlack tehnologijom sa polarizujućim filterom. Veličina ekrana je 6 inča a rezolcuja je, naravno, FullHD 1080p. Preko ekrana nalazi se Gorilla Glass 2 zaštitno staklo, mnogo bolje bi bilo da je verzija 3, ali za normalnu upotrebu i druga generacija je sasvim dovoljna. Ono što mnogi uređaji nemaju, Lumia 1520 ima - superosetljve senzore dodira koji omogućavaju korišćenje i sa rukavicama.

Kako izgleda ekran od 6 inča? Ukratko: fenomenalno! Rezolucija od 1920x1080 px osigurava odličnu oštrinu, prkaz poja je tačan a kvalitet slike iznad proseka. Gustoća od 367 ppi koliko ovaj uređaj ima, debelo preskače Retina granicu od 320 ppi.

Ugao vidljivosti je odličan, a vidnljivost i čitljivost na dnevnom svetlu, odnosno direktnoj izloženosti sunčevoj svetlosti su više nego zadovoljavajući.

Malo je reći da smo oduševljeni ekranom ovog uređaja, jedini problem mogu predsatvljati aplikacije i posebno igrice koje još uvek nisu optimizovane za 1080p ekrane, pa to može kvariti doživljaj zbog mutne grafike, no to je problem koji bi developeri trebali da rešavaju jer ipak Full HD postaje standard.

Hardver i softver

Lumia 1520 je prvo Windows Phone uređaj koji dolazi sa Qualcomm-ovim Snapdragon-om 800 procesorom koji inače viđamo u najjačim Android uređajima. Ovo je trenutno jedan od najjačih mobilnih procesora, dolazi sa četiri Krait 400 jezgra na taktu od 2,2 GHz. Za grafiku zadužen je Adreno 330, dok se za fluidnost i multitasking brine 2 GB RAM memorije.

Svi oni koji obožavaju da igraju igrice, svakako će primetiti veliki razliku, jer pored jakih specifikacija, Windows Phone interfejs radi sa osetno manjim korišćenjem hardvera, za razliku od Android-a. Kao ilustraciju za ovo, Lumia 520 koja ima tek 512 MB radi gotovo kao Android uređaji koji imaju 1 GB RAM-a.

Ono što mnogi ne vole kod današnjih smartphone-a je neproširiva memorija, ali Nokia ovde nije želela da napravi grešku kao sa velikim brojem drugih modela, pa tako uređaj standardno dolazi sa 32 GB memorije i mogućnošću proširenja u microSD karticama do 64 GB.

Što se softvera tiče, za fluidan rad tu je Windows Phone 8 GDR3 i Lumia Black ili 8.1 koji već sada možete instalirati ukoliko ste prijavljeni kao developer. Ukoliko niste, 8.1 stiže kao službena nadogradnja krajem ovog meseca ili u junu (tačan datum nije poznat, ali izvesno je da će ovaj uređaj dobiti među prvima, zajedno sa Lumijom 1020).

Mi smo koristili poslednju službeno izdatu verziju (dakle ne 8.1 već 8 sa GDR3 i Lumia Black). Ono što ćete svakako primetiti jeste 3 kolone pločica, s obzirom da se ovde radi o velikom uređaju. Same pločice jesu malo manje nego na npr. Lumiji 920 ili 1020, ali to smanjivanje je ipak bio preduslov za novu, treću kolonu.

Dok je zaključan ekran, na njemu se može nalaziti sat i obaveštenja zahvaljujući Glance Screen opciji (koju možete uključiti/isključiti u podešavanjima), ekran se pored uključivanja na dugme, može uključiti i tako što ćete dva puta tapnuti po njemu (kao na npr. LG G2 i G Pro 2 kod Android-a).

Detaljan opis kako radi Windows Phone možete pročitati u recenziji Lumije 820.

Povezivanje i multimedija

Lumia 1520 ima uobičajene načine povezivanja - WiFi a/b/g/n/ac, WiFi hotspot i DLNA. Tu su još GPS, Bluetooth 4.0 i NFC.

Standardni microUSB ulaz služi za punjenje i povezivanje sa računarom, a podržani su uobičajeni protokoli kao na primer. Mass storage za kojeg nije potrebno instalirati drajvere na Windows računar. Ipak, USB On-the-go nije podržan.

Multimedijalni sadržaji pokreću se iz Music + Video Hub-a, a on donosi i FM radio. Video je moguće reprodukovati u MP4, 3GP, MOV i DivX formatima, ali MKV uopšte nije podržan. Problem može predstavljati i Ac3 audio kodek, pa i video snimci u kojima je on korišćen neće se reprodukovati.

Što se tiče audio performansi, Lumia 1520 je savršena - zvuk je čist a jak spoljašnji zvučnik je odličan. Takođe, i in-ear slušalice koje dobijate uz uređaj su odličnog kvaliteta, pa će slušanje muzike ili bilo kakvog drugog audio sadržaja biti još bolje. Napomenimo i to da boja slušalica prati boju uređaja, pa tako uz npr. žutu Lumiju dobijate žute slušalice.

Kamera

Lumia 1520 dolazi sa kamerom rezolucije 20 MP, dvostruuklim led blicem i poznatom Nokijinom PureView tehnologikom koja korišćenjem oversamplinga znatno poboljšava kvalitet fotografije.

Senzor ima veličinu od 1/2,5 inča, što je manje nego na Lumiji 1020 gde zauzima 2/3 inča. Kvalitet fotografije jeste manji nego na 1020, ali ako ste se odlučili za ovaj telefon - to sigurno nije bilo primarno zbog kamere. Spomenimo i da 1520 ima dual led blic, dok 1020 ima Xenon, kao i da je otvor blende kod 1520 manji , tj. f/2,4 u odnosu na f/2.2. Dakle, kamera jeste lošija od 1020 (koji je inače još uvek telefon sa najboljom kamerom na tržištu), ali je s druge strane bolja ili u rangu ostalih iz klase Android-a, a bolja je čak i od kamere iPhone-a 5S (npr. zbog veličine senzora).

Lumia 1520 ima čak i optičku stabilizaciju koju će voleti ljubitelji videa, ali i noni koji fotkaju po mraku gde je potrebno duže vreme ekspozicije. Rezultat kod takvih fotografija: biće oštrije i sa manje zrnatosti.



Standardno, uređaj snima dve fotografije - jednu od 19 MP i jednu od 5 MP, odnosno 16 MP i 5 MP (zavisno od odnosa stranica). Tako je fotografija od 19 (odnosno 16 MP) zapravo originalna, dok je 5 MP obrađena PureView oversamplingom (o toj tehnologiji više možete čitati u recenziji Lumije 1020). Senzor od 20 MP će fotografijama veličine 5 MP osigurati 2x digitalni zum bez gubitka kvaliteta.

Zaljubljenici u fotografiju, ceniće i RAW format za čiji pregled na računaru će biti potreban poseban softver. Za one koji nisu upućeni, RAW zadržava sve informacije o određenoj fotografiji i ne kompresuje je u JPEG. Takav format posebno je pogodan za naknadnu obradu i doradu na računaru.

Softverski, Nokia Pro Cam je podrazumevana kamera, ona omogućava širok spektar podešavanja i mogućnosti. Pored nje, zanimljiva je i Nokia Refcus aplikacija koja omogućava naknadno određivanje fokusa, ili prebacivanje fotografije u crno-belu gde će samo određeni detalji biti obijeni.

Inače, dobijene fotografije su vrhunskog kvaliteta i ne treba mnogo trošiti reči na opisivanje. Nije kao 1020, ali prosto to je očekivano. Video je takođe vrhunskog kvaliteta, optička stabilizacija je vidno pobojšana, zumiranje je moguće do 3 puta bez gubitka kvaliteta, a zvuk se snima sa četiri mikrofona koji če odrstraniti i neželjene šumove.

Fotografije i video snimke napravljene ovim uređajem pogledajte klikom ovde.

Baterija

Ono što Nokia zna da napravi je telefon koji ima dobru bateriju. Lumia 1520 tako dolazi sa jakom baterijom velikog kapaciteta od 3400 mAh. Prilikom intezivnog korišćenja (pozivi, poruke, sinhronizacija e-mail-a i društvenih mreža, igrice) baterija će izdrati i preko jednog dana koriščenja što je fenomenalan rezultat. Uz umereno korušćenje, vrlo jednostavno možete izvući 3 dana.
Baterija može osigurati i preko 12 sati reprodukvije videa ili neprestanog surfovanja, što je više nego dobar rezultat.

Utisak

Iako na prvu deluje kao veliki uređaj, i iako će vas možda u početku ljudi oko vas gledati kao čudaka - zapušićete im usta kada pogledaju ekran i zapravo o kakvoj se mašini radi. Možda će vam prvih dana korišćenja sve biti nekako novo i uvećano, ali ubrzo će se navika promeniti i biće dosta lakše. Telefoniranje, stoji, kao i kod raznih drugih phableta, nije baš praktično, ali svakako čovek se na sve navikne. Ipak, s druge strane, prilikom surfovanja i gledanja video snimaka, shvatićete da je zapravo 6 inča super.



Phableti, iako do nedavo ta reč nije ni postojala, sve više osvajaju svet, a jedan od svakako najboljih je Lumia 1520. Pored jakog hardvera, pokretačka snaga svodi se na Windows Phone koji je od Android-a, barem autoru ovih redova, mnogo bolji. Fluidno korišćenje, brzina, jednostavnost i prijatan korisnički interfejs svakako su nešto čime će vas Windows Phone kupiti. Sve bitnije aplikacije su tu, a i one koje nisu uskoro će biti. Oslobođenost od virusa i raznog drugog štetnog softvera (koji trenutno vlada Android platformom) još je jedan od razloga zašto bi Lumia 1520, sa Windows Phone-om, mogla da bude najbolji izbor.

Nokia Lumia 1520 (preporučujemo žutu boju) može vrlo lako biti vaša, posetite MobilniShop.com gde možete pratiti cenu ovog, ali i mnogih drugih modela.

Uređaj ustupio: MobilniShop

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    Jeste on super ali brate 6 inca je previse


  2. Анониман kaže,

    imam ovaj telefon i zaista potpisujem svaku reč - odličan je!!!
    preporuka svima kojima treba dobra mahina


  3. Анониман kaže,

    dobar je ali ga ovaj windows phone kvari


  4. Vidiš ja baš mislim suprotno - Windows Phone je odličan, mnogo bolji od Android-a :)


  5. Анониман kaže,

    Imam ovaj telefon,savrsen je.Pre ovog sam imala android navodno najace telefone nijedan se ne moze uporediti sa ovim tel.Nikada be baguje i tvrdim da je to zbig toga sto je Windows Phone.Sve preporuke.


  6. Анониман kaže,

    Savrsen tel.potpuno si u pravu.I ja ga imam.Prezadovoljna.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.