Recenzija: Lenovo K6


Često nam zamerate da testiramo samo skupe telefone i sada želimo da to ispravimo. Dugo na testu nismo imali Lenovo telefone, pa je red da usput ispravimo još jednu grešku. Za početak, izabrali smo Lenovo K6, a razlog je njegova dostupnost kod operatera, niska cena i dobra potražnja.

Iako se radi o nešto starijem uređaju, tek nedavno je krenuo kod nas u prodaju. Hajde da vidimo šta nudi i kakvi su utisci.

Specifikacija
- Ekran: 5,0″ IPS LCD 1920 x 1080, 441 ppi gustoća
- SoC: Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430
- CPU: Octa-core 1.4 GHz Cortex-A53
- GPU: Adreno 505
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD kartica ma
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 13 MP, autofokus, HDR, LED blic
- Prednja kamera: 8 MP
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 6.0.1 Marshmallow

Plus
- Odličan ekran
- Dobra autonomija
- Dobra kamera (za cenu)
- Cena

Minus
- Sporo punjenje
- Loša završna obrada
- Stara verzija Android-a

Dizajn i kućište

Lenovo K6 dolazi u plastičnom kućištu solidnog dizajna za cenovni rang kome pripada. Prednju stranu krasi ekran, senzori, kamera i zvučnik slušalice. Tu su i kapacitivni home dugmići za poslednje otvorene prozore, povratak na home i back dugme, što bi svakako pohvalili jer u zadnje vreme ih proizvođači stavljaju kao softverske pa "kradu" jedan deo ekrana.

Zadnja strana izgleda lepo i dizajnirana je u stilu nekih starijih Huawei telefona. Tu je kamera i LED blic, ispod čega se nalazi senzor otisaka prstiju. Na dnu zadnje strane, smestile su se dve rešetke, ali samo ispod jedne je zvučnik. Ovakva pozicija zvučnika nam i nije baš draga, ali stanje popravlja činjenica da K6 ima stereo zvučnike.

Na gornjoj strani smestio se 3,5 mm audio jack i micro USB ulaz. Ova pozicija micro USB ulaza je malo čudna i sam dizajn gornje strane je nekako drugačiji od drugih telefona.



U prodajnom paketu dobijate i zaštitnu foliju za ekran koju sami morate da postavite. Mnogo nam se više sviđa Huawei-jev princip gde je folija već nameštena na telefonu i dovoljno je samo da skinete gornji sloj. U svakom slučaju, pohvala za besplatni dodatak, ali malo ko će se snaći da sam postavi kako treba.

Ono što bi zamerili ovom telefonu je završna obrada koja je loša. Ivice na prednjoj strani nisu lepo urađene i ostavljaju utisak mnogo jeftinijeg kineskog telefona (recimo nekog od oni koje možete kupiti za 50-100 dolara preko interneta). Zadnja strana je sasvim soloidna, ali prednja nije očaravajuća. Uz to, ivice su malo oštre i nisu baš prijatne za korišćenje.

Ergonomija je odlična, uređaj lepo leži u ruci i ne klizi. Uz to, nije ni preterano debeo, tako da mu neka tanka maskica neće škoditi.

Ekran

U zadnje vreme često viđamo FullHD ekrane i u srednjoj nižoj cenovnoj kategoriji. Lenovo K6 na svom 5-inčnom ekranu donosi upravo FullHD rezoluciju, a gustoća je zaista izvrsna - 441 ppi. Standardno, u pitanju je IPS LCD ekran.

Kao što kod kamere nije najbitnija rezolucija, tako nije ni ovde. Bitni faktori su osvetljenje, boje, kontrast... Ovde moramo da primetimo da su i oni odlični. Uz to, prikaz na direktnoj sunčevoj svetlosti je dosta dobar, a u noćnim uslovima prisutna je Night mode opcija koja će dodatno sniziti minimum osvetljenja i redukovati plave boje ekrana.

U specifikaciji nije navedena dodatna zaštita preko ekrana i primetno je da je nema. Staklo koje je preko ekrana ne deluje kao posebno čvrsto, ali zato pravi refleksiju u nekim slučajevima koja zna da oteža prikaz.

Hardver i performanse

Od uređaja iz ovog cenovog ranga zaista ne treba očekivati čuda. Tako ovde imamo tek Snapdragon 430 procesor sa 8 Cortex-A53 jezgara koji kucaju na 1.4 GHz uz Adreno 505 grafički procesor . RAM je svega 2 GB što je za današnje standardne sam minimum za normalno funkcionisanje telefona. Ni interna memorija nije baš za pohvalu, osnovni model dolazi sa 16 GB, ali je zato sistem dosta težak i zauzima oko 6. Nedostatak interne memorije možete popraviti ubacivanjem microSD kartice, ali onda niste u mogućnosti da koristite DualSIM funkcionalnost.

Ovde nema puno potrebe za objašnjavanjem. Ako ste zahtevniji korisnik i planirate da telefon koristite za posao ili igru zaobiđite Lenovo K6. Hardverska postavka dovoljna je tek za slušanje muzike, surfovanje i društvene mreže. Ne očekujte više od toga.

Igranje zahtevnih igrica ili baratanje sa više otvorenih aplikacija definitivno nisu za ovaj telefon. Senzor otiska prsta je relativno dobar, ne očekujte ovde savršenstvo kao kod skupljih telefona, ali moramo priznati da smo zadovoljni odnosom uloženo-dobijeno po ovom pitanju.

Povezivanje

Lenovo K6 donosi standardni set povezivanja, pa su tako prisutni WiFi, Bluetooth 4.1 i microUSB ali samo u 2.0 brzinama. Naravno, tu je i 3,5 mm audio jack koji će još neko vreme biti standard na uređajima iz srednjeg i nižeg cenovnog ranga.

Podržava i 4G brzine prenosa podataka, a i nostalgiračari će biti zadovoljni zbog prisustva FM radio prijemnika.

Telefon nema problema sa prijemom signala, pre svega zbog oslobođenosti aluminijuma. Zvuk u slušalici je solidnog kvaliteta, moramo priznati da poznajemo i bolje u ovoj ceni.

Softver

Problem gomile verzija Android-a i opšte nezainteresovanosti proizvođača za ažuriranja primećujemo i na ovom modelu. Iako je Android 7 Nougat prisutan već dosta dugo, ovaj telefon dolazi sa starim Android-om 6.0.1 Marshmallow. Ako nas pitate, nadogradnja je još davno trebala da bude tu i postavlja se opravdano pitanje zašto nije? Možda je smer u kome se kreće industrija upravo taj da ćemo jednog dana doći u situaciju da nadogradnje dobijaju samo skuplji uređaji ili možda čak samo top modeli. Ovakav scenario značio bi da sistem koji ste dobili ostaje zauvek, uz eventualne bezbednosne nadogradnje za kritične propuste. Iskreno se nadamo da do toga neće doći i da će ovaj, i mnogi drugi telefoni dobijati redovne nadogradnje i unapređenja.

U suštini, Lenovo je ponudio praktično stock Android uz par kozmetičkih promena i dodavanja par podešavanja. Ovo hvalimo jer je sistem rasterećen gluposti koje sami proizvođači proizvedu.

Pohvalno je i to što nema bloatware aplikacija. Štaviše, sistem je prilično čist. Kao i u slučaju HTC-a koji je izbacio svoje aplikacije i uveo Google-ove, i ovde imamo identičnu situaciju. Crhome je tako jedini browser, kalendar je Google kalendar, fotografije Google Photos... Ovaj princip nam se defiitivno najviše dopada i nadamo se da će se i drugi proizvođači okrenuti njemu.



Što se tiče samog rada, pri normalnom korišćenju softver je prilično dobro upeglan i ne pokazuje neka štucanja i trzanja. Ipak, ako krenete da radite multitasking par zahtevnijih aplikacija, očekujte manje bagove i kočenja, što je zapravo hardverski nedostatak.

Na telefonu je prisuna i velika količina različitih tema, pa tako telefon možete personalizovati u velikoj meri ukoliko želite i imate vremena za to.

Kamera

Lenovo K6 dolazi sa kamerom od 13 MP sa autofokusom i LED blicem. Tu je i HDR, ali nikakvih dodatnih specifikacija kamera nema. To znači da nije poznat ni otvor blende, mada mi sumnjamo da je on između 2 i 2.2, što baš i nije sjajno.

Interfejs kamere je relativno jedostavan. Ne nudi nešto puno opcija, a automatski, odnosno Smart režim nudi dosta dobre rezultate za šta je najviše zaslužno softversko popravljanje.



U dnevnim uslovima, fotografije su standardno dobre, boje su lepe i primetan je dobar kontrast. Neki će možda zameriti relativno veliku zasićenost boja, ali nama ne smeta, štaviše fotografije izgledaju mnogo lepše. Desi se u nekim slučajevima da su boje malo izveštačene ali to je jako retko. U suštini, bez konkretnih zamerki za dnevne fotorafije.

Noću, i uslovima slavijeg osvetljenja dolazi do primetne zrnatosti. Ovde se softverski dosta popravljaju fotografije što je izrazito primetno. Dalji objekti su dosta osvetljeni veštačkim svetlom, pa celokupna fotografija ne izgleda baš prirodno. Blići objekti koje osvetljava blic su odlično tonirani i prikaz boja u takvim uslovima je dosta dobar.

Što se tiče videa, situacija je dosta slična fotografijama, mada moramo da primetimo da su postignuti rezultati odlični za ovaj cenovni rang. Maksimalna rezolucija je 1080p a snimanje je u 30 fps.

Prednja kamera je sasvim zadovoljavajuća, i tu je prisutan jako mali otvor blende (iako nije navedeno u specifikaciji), a rezolucija je 8 MP. Dnevni selfiji izgledaju dobro, a noćni nisu baš sjajni.



Baterija

Kapacitet od 3.000 mAh je možemo reći i standard danas. Što više - to bolje, ali u ovom slučaju zadovoljni smo jer je uređaj lepo uklopljen, a veća baterija verovatno bi povećala njegove gabarite.

Moramo priznati da je trajanje baterije zapravo odlično. Bez problema možete da izvučete ceo dan korišćenja čak i sa 6-7 sati uključenog ekrana. Manje zahtevni korisnici, koji ne vise konstantno na društvenim mrežama mogu da računaju i na dva dana autonomije, što je odličan rezultat.

Lenovo se pobrinuo da ipak ne bude sve sjajno. Punjenje baterije je dosta sporo. Ne postoji brzo punjenje i od 0-100% trebaće vam oko 3 sata, što je za današnje uslove izuzetno sporo.

Utisak

Pre kupovine telefona bitno je odrediti prioritete. Ako niste preterano zahtevan korisnik i ne želite da za telefon izdvojite dosta para, Lenovo K6 nudi dosta za uložen novac. Dobijate odličan ekran, relativno dobru kameru i fluidan Android, doduše stariju verziju. Uz to, trajanje baterije je dobro, ali je punjenje, kao što smo rekli, dosta sporo.



Za poslovne svrhe ovo nije dobar telefon, nije ni za igrače. Ali svi ostali trebali bi da budu zadovoljni. Ne možemo reći da je ovo telefon za mlade jer su oni često mnogo zahtevniji od ostalih. Ovo je telefon više za roditelje koji eto baš moraju da zamene svoj stari telefon za smartphone da bi mogli da koriste Viber i Messenger. Uz to, njima će se svideti i cena, koja je posebno uz ugovor kod domaćih operatera dosta dobra.

Izgled je dosta subjektivna stvar, možda vam se sviđa, možda ne, ali činjenica je da je završna obrada mogla da bude bolja. Dakle, ovo je telefon za sve one koji nemaju preteranih zahteva. Slabiji je recimo od Huawei P10 Lite, ali s druge strane i dosta povoljniji.

Uređaj na test ustupio: Lenovo

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Istekao mi je ugovor i bas razmisljam da li da ga uzmem, mada mislim da ce odluka ipak pasti na malo skuplji p10 lite


  2. Анониман kaže,

    na gearbestu gomila boljih za manje para


  3. Unknown kaže,

    Ja koristim ovaj Telefon Nije tacno da punjenje baterije ide Sporo .moj Lenovo k 6 puni GA za 90 minuta pozz mkd


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.