Telenor omogućio plaćanje preko mobilnih telefona

SRBIJA JE JEDNA OD RETKIH ZEMALJA u Evropi u kojoj je, posredstvom Telenora, omogućen jednostavan i siguran sistem plaćanja mobilnim telefonom direktno sa bankovnog računa. Ovu uslugu mogu da koriste Telenorovi postpejd korisnici s tekućim računom u jednoj od partnerskih banaka.

Komercijalna banka, Raiffeisen, Erste i Credit Agricole, prve su četiri banke koje podržavaju ovu uslugu, koja već postoji u Japanu, Norveškoj, Italiji, Sloveniji, Turskoj itd. U Austriji, na primer, korisnici mogu da kupuju kartu za gradski prevoz, vozne i avionske karte, ulaznice za pozorište, koncert ili bioskop, kao i da produže parking, plate vožnju taksijem sebi i drugima, piće u kafiću i hranu u restoranu, kupuju u supermarketima, i još mnogo toga.

Zahvaljujući servisu PlatiMo, prvo će biti omogućeno plaćanje Telenorovih telefonskih računa, slanje novca drugim licima korisnicima usluge PlatiMo, kupovina u mrežnim prodavnicama i dopunjavanje bilo kog pripejd broja u Telenorovoj mreži, i sve to direktno sa bankovnog računa. Uskoro će preko ove usluge Telenorovi korisnici moći da plaćaju račune za Infostan, struju, kablovsku televiziju i Internet, hotelske račune i troškove u restoranima i prodavnicama.

Sigurna i brza novčana transakcija, uz najviši stepen zaštite podataka, obezbeđena je specijalnim telefonskim karticama (WPKI SIM) na kojima je elektronski sertifikat kompanije Halcom, kao i zaštićenim kanalom od telefona do banke.

„Tri od deset najboljih mobilnih aplikacija koje će, prema savremenim istraživanjima, značajno uticati na sektor telekomunikacija do 2012. deo su usluge PlatiMo. Uvođenjem ove usluge, Telenor je razvio platformu kojom se povezuju sektori telekomunikacija i finansija. Verujemo da ćemo time doprineti razvoju naprednih tehnoloških rešenja na tržištu Srbije i njihovoj širokoj upotrebi“, kaže Gabor Kočiš, izvršni direktor finansija Telenora.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo podržalo je ovu uslugu, a zahvaljujući saradnji sa E-upravom, svim korisnicima usluge PlatiMo biće omogućen pristup E-upravi, čime će biti omogućeno i poručivanje ličnih dokumenata, poput izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu.

„Promocija elektronskih usluga kojoj smo danas prisustvovali u Telenoru predstavlja važan korak u razvoju elektronskog poslovanja u Srbiji. Usluge koje smo predstavili zasnivaju se na primeni nekoliko najsavremenijih tehnoloških trendova mobilne telefonije, elektronskog plaćanja i elektronskih potpisa. Naše ministarstvo je nedavno registrovalo četvrto sertifikaciono telo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata – firmu Halkom – koja će, u saradnji s Telenorom, prvi put u Republici Srbiji izdavati kvalifikovane elektronske sertifikate građanima na karticama mobilnih telefona. Pored značajnih ulaganja države u projekte razvoja elektronske uprave i informacionog društva, za ukupan razvoj u ovoj oblasti izuzetno su važne i privatne investicije u projekte elektronskog poslovanja, kao što su nove elektronske usluge Telenora koje su danas puštene u rad“, naglasila je Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

Preduslov za korišćenje ove usluge je posedovanje SIM kartice s elektronskim sertifikatom, koja se može dobiti u svakoj Telenorovoj prodavnici. Po aktivaciji kartice, na mobilnom telefonu će biti prikazan SIM meni koji sadrži mSertifikat, a korisnik će svojim sPIN kodom sa kartice potpisati svoj sertifikat. Nakon aktivacije sertifikata, korisnik u banci povezuje svoj bankovni račun sa sertifikatom na SIM kartici. PlatiMo se može koristiti na svim telefonima bez razlike i ograničenja.

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.