Recenzija: Samsung Galaxy A7 (2018)


Samsung Galaxy A7 (2018) je jedan od najnovijih pametnih telefona koji su deo Samsung Galaxy A serije. Takođe je i prvi pametni telefon od korejskog giganta koji dolazi sa trostukom kamerom na zadnjoj strani. Očekivali smo da će telefon iz serije Galaxy S ili Note biti prvi koji će dobiti nove high-end funkcije, tako da je iznenađujuće videti kako model A serije dobija takvu pažnju.

To nije sve, Samsung je nedavno lansirao Galaxy A9 (2018), koji je prvi smartphone na svetu koji dolazi sa četiri kamere na poleđini. Iako ovo malo ometa hype oko modela Galaxy A7 (2018), da li su tri kamere dovoljno raznovrsne da bi joj pružile prednost pred konkurencijom u svom cenovnom rangu? Odlučili smo da ga testiramo i saznamo.

Specifikacije
- Ekran: 6.0” Super AMOLED, 1080 x 2220; 18.5:9 (~411 ppi); Gorilla Glass
- SoC: Samsung Exynos 7885
- CPU: 2x2.2 GHz Cortex-A73 & 6x1.6 GHz Cortex-A53
- RAM: 4/6 GB
- Interna memorija: 64/128 GB + microSD
- Povezivanje: WiFi, GPS, Bluetooth, USB 2.0, USB OTG, NFC, 4G
- Kamera: 24 MP, f/1.7, 27mm, PDAF; 8 MP, f/2.4, 18mm (širokougaona); 5 MP, f/2.2, senzor dubine
- Prednja kamera: 24 MP, f/2.0, 26mm (wide)
- Baterija: 3300 mAh
- Operativni sistem: Android 8.0 Oreo

Plus
- Veliki i kvalitetni AMOLED ekran
- Trostruka kamera u srednjem cenovnom rangu
- Dobra autonomija baterije

Minus
- Stari micro USB umesto USB-C
- Kamera ne snima 4K
- Relativno sporo punjenje

Dizajn i kućište

Izgleda da je Samsung napravio novi pristup za A seriju. Kada je ova serija prvi put predstavljena, uređaji su bili metalni i sa IP sertifikatima. Galaxy A7 (2018) i mnoštvo drugih najnovijih modela kao što su Galaxy A9 (2018) i Galaxy A8 + (2018) sastavljeni su staklenih panela pozadi. Tako Galaxy A7 (2018) ima srednji okvir koji je postavljen između stakla na prednjoj i zadnjoj strani.

Okvir je dobro izgrađen, ali se oseća kao da je plastičan na dodir i ne hladi. 6-inčni ekran na Galaxy A7 (2018) ima odnos širine 18,5: 9. Samsung se takođe odnosi na Infinity Display, ali nije zakrivljen na ivicama kao što je na Galaxy S9 i Galaxy Note 9. Okviri sa stranama su blago deblji od onih koji želimo, ali gornja i donja ivica su simetrične. Slušalica, selfie kamera, blic i niz senzora postavljeni su iznad ekrana, dok je prostor ispod nje prazan.



Na dnu telefona ćete pronaći Micro-USB port, priključak za slušalice 3.5 mm i rešetku zvučnika, dok na vrhu ima samo sekundarni mikrofon. Uzimajući u obzir cenu ovog pametnog telefona, očekivali smo USB-C port. Dugme za uključivanje ima integrisani skener otisaka prstiju i pozicioniran je desno, zajedno sa dugmićima za jačinu zvuka. Videli smo sličan otisak prsta na Samsung-ovom Galaxy J6+ telefonu. Ovo rešenje za čitač otisaka prstiju nam je jako dobro, s obzirom da ne voliko kada ih proizvođači smeste na poleđinu. Telefon teži 168g što je u redu za uređaj ove veličine. Na poleđini ima modul sa trostrukom kamerom vertikalno postavljen i LED blic. Modul kamere blago izlazi i ima metalni obruč oko nje kako bi bio siguran. Kao što znamo, staklo je pravi magnet za otiske prstiju, a pozadina Galaxy A7 (2018) nije izuzetak. Moraćete da ga često obrišete da biste ga ostavili bez otisaka i drugih mrlja.

Ekran

Samsung je koristio 6-inčni Super AMOLED FHD + panel na Galaxy A7 (2018). On ima odlične boje i dobre uglove gledanja, a takođe ima i veliku vidljivost kada je na otvorenom. Dobijate i opcije za podešavanje boja prema vašoj želji. Svideo nam se ekran i uživali u gledanju videa na njemu.



Moguće ga je uključiti dvostrukim tapkanjem po uvek vidljivoj tipci Home. Prostranost ovde garantuje užitak u surfovanju internetom, igricama i YouTube-u. Podržan je i Samsung-ov Always ON ekran, jasno čitljiv u svim uslovima i prilično adekvatno zamenjuje notifikacionu LED diodu.

Hardver i performanse

Galaxy A7 (2018) pokreće isti čip kojeg ćete pronaći u Galaxy-u A8, koji smo testirali početkom godine. Exynos 7885 sa osam jezgara u konfiguraciji 6x Cortex-A53 i 2x Cortex-A72 maksimalnog takta 2.2 GHz ovde raspolaže sa 4 GB RAM-a, 64 GB memorije za skladištenje i Mali G71 grafikom. Taj model je upravo ovaj koji testiramo, a postoji i model s 6/128GB. To ovde osigurava sasvim pristojne performanse i uglavnom gladak rad i fluidan korisnički interfejs.

Galaxy A7 (2018) nije smartphone za gejmere, ali je bez previše muke možete igrati i najzahtevnije igrice. Veliki ekran svakako poboljšava iskustvo igranja. Podržan je i Samsung Game Launcher, koji omogućava pauziranje igrice, okidanje screenshotova, kontrolu notifikacija te snimanje i deljenje gameplay videa.

Softver

Samsung isporučuje Galaxy A7 (2018) sa Android-om 8.0 Oreo sa svojim nojnovijim korisničkim interfejsom za doživljaj. Postoji nekoliko prilagođavanja i dobijate nekoliko aplikacija unapred instaliranih. Samsung-ov (beskorisni) virtuelni asistent Bixby je takođe dostupan na ovom pametnom telefonu. Za to ne dobijate zadato dugme kao što smo videli na Galaxy A9 (2018) ili Galaxy S9/S9+, ali možete da prevučete odmah sa početnog ekrana da biste mu pristupili.

Aplikacija Podešavanja je nešto drugačija od onoga što biste videli na Android-u. Na testu nismo imali problema sa pronalaženjem određenih podešavanja, a funkcija pretrage unutar aplikacije je korisna stvar za brzo snalaženje. Pametni telefon takođe maksimalno koristi svoj AMOLED ekran sa režimom Alvais-On koji prikazuje vreme i notifikacije na ekranu telefona kada je u stanju mirovanja. Neke od prethodno instaliranih aplikacija na Galaxy A7 (2018) uključuju Google i Microsoft Office aplikacije.

Popularne funkcije kompanije Samsung kao što su S Bike Mode, S Pover Planning i S Secure nisu prethodno instalirane na pametnom telefonu, već ih možete preuzeti iz Google Play Store-a. Još jedan dodatak nazvan Game Tools vam pomaže da blokirate dolazna obaveštenja, povećate performanse i onemogućite automatsko podešavanje osvetljenosti kada se igra pokrene. Game Tools takođe ima odličnu funkciju koja vam omogućava da koristite druge aplikacije u režimu picture-in-picture.

Dual Messenger je sličan funkciji Dual Apps na drugim pametnim telefonima i omogućava vam da pokrenete dve iste aplikacije na telefonu. Još jedna karakteristika zvana Chat Over Video, koja je ranije ove godine predstavljena sa Galaxy J serijom i A serijom, omogućava vam da otvorite SMS ili WhatsApp razgovore na transparentnom nivou preko prikazanog video zapisa. Takođe možete prevući na dole na skener otisaka prstiju kako biste povukli traku za obaveštenja, što je lako učiniti kada držite telefon u vašoj desnoj ruci.

Povezivanje

Kvalitet poziva je standardno dobar, a za neke će adut biti i istovremen 4G dual SIM rad, uz korišćenje memorijskih kartica. GPS poziciju na otvorenom određuje uredno i precizno. Podržan je i NFC za eventualno mobilno plaćanje. Čitač otisaka je na boku i možda nije najbrži na svetu, ali radi pristojno. Možda će biti malo nezgodan levoruke. Podržano je i prepoznavanje lica, a uspešnost zavisi od količine svetla.

Ima i druge senzore kao što su akcelerometar, žiroskop, senzor blizine i senzor ambijentalnog svetla. Telefon takođe ima podršku za Dolby Atmos, ali samo kada koristite slušalice, a ne zvučnik. Postoji primetna razlika kada je Dolby Atmos uključen, a dobijate i mogućnost podešavanja audio izlaza.

Tu su svi načini povezivanja koje možete zamisliti, pored 4G, omogućen je VoLTE na oba slota za SIM kartice, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth u verziji 5.0, pa čak i zaboravljeni FM radio. USB priključak je tek Micro i u 2.0 brzinama, očekivali smo Type-C i pokušaj standardizacije tog priključka kojeg je i Apple prihvatio u ovogodišnjem iPad-u, ali Samsung je rekao ne.

Kamera

Galaxy A7 (2018) je prvi Samsung-ov pametni telefon sa trostrukom kamerom na leđima i to je za mnoge baš ono što ga čini privlačnim. Svaka od te tri kamere ima svoj zadatak. Osnovna ima rezoluciju od 24MP, sa objektivom otvora blende f/1.7 i PDAF autofokusom i mogućnošću snimanja 1080p videa. Ispod nje je 8MP širougaona kamera otvora blende f/2.4 i za zadatak ima da smesti što više toga u kadar, uz kompromis očitog fisheye efekta po ivicama kadra, dok je treća 5MP f/2.6 kamera tu samo za izmeri dubinu i Live Focus trikove, što je Samsung-ov pandan portretnim bokeh fotografijama.

Na prednjoj strani, Galaxy A7 (2018) ima standardnu 24MP selfie kameru otvora blende f/2.0 sa kojom takođe pravi bokeh portrete, ali to čini u potpunosti softverski. Softver kamere je poput onog na Galaxy-u S9 i ekipi, sa dodatkom odabira standardne i širokougaone kamere. Podržava zoom klizanjem dugmeta okidača, autoHDR, različite režime rada među kojima i je Pro.

On omogućava kontrolu balansa bele, ISO vrednosti i kompenzacije ekspozicije. Novost je i režim snimanja kojeg nazivaju Optimizacija scene, a prepoznaje šta snimate i bira najbolje algoritme i podešavanja pa je u neku ruku pandan AI trikova. Fokus možete usmeravati i dodirom ekrana u fotoaparatu i video kameri, a uz pomoć malog klizača možete posvetliti i potamniti kadar. Dublje u podešavanjima birate veličinu fotografija i videa, ali najviše do 1080p izuzmemo li onaj 18.5:9 format koji snima 2224 x 1080. Širokougaona kamera je nešto što LG već dugo ugrađuje u svoje modele, ali ceo taj koncept nije preterano zaživeo.



U uslovima odličnog osvetljenja smetaće vam jedino neizbežna zakrivljenost uz ivice kadra, a u uslovima slabijeg osvetljenja i kvalitet snimaka koji ne može parirati onim snimljenim glavnom kamerom sa znatno širim otvorom blende. Da, ima OIS rezultati bi naravno nešto bolji, ali za većinu će biti sasvim u redu. Kvalitet zamućenja i bokeh zavisi od pozadine i količine svetla. Fotke tako nekada znaju da budu dosta dobre, a bude i onih koje odmah obrišete. Dnevni je video solidan, a noćni takođe nije loš ako se ne krećete.

Selfiji su prilično detaljni i mogu se deliti na društvenim mrežama. Režim ulepšavanja se automatski uključuje i morate ga ručno isključiti ako želite prirodne fotografije. Automatski HDR je takođe dostupan.



Baterija

Baterija kapaciteta 3300 mAh je jedan od jačih aduta Galaxy-a A7 (2018). Onima koji se neće puno igrati, baterija će izdržati i dva dana na jednom punjenju, a drugima ceo dan sa više od 8 sati uključenog ekrana. Sve to je sa uključenim Always ON prikazom, a bez njega i nešto duže. Galaxy A7 (2018) sa jednim punjenjem može da pušta HD video čak 15 sati i 40 minuta.

Brzina punjenja mu baš nije neka vrlina pa se do 100% puni nešto manje od dva sata, pa planirajte punjenje noću.

Utisak

Galaxy A7 (2018) je prvi Samsung-ov smartphone sa trostrukom kamerom, a različiti senzori pomažu vam da dobijete bolje snimke u različitim situacijama. Uprkos relativno maloj bateriji od 3300mAh, ovaj telefon uspeva da pruži dobar radni vek baterije zahvaljujući svom efikasnom procesoru. Staklena leđa daju mu vrhunski osećaj. Iako je bolje nego da je na poleđini, ipak nismo 100% uvereni u bočni skener otisaka prstiju, jer nije baš koristan kada koristite telefon u levoj ruci.

Sa maloprodajnom cenom od 41.999 dinara, nudi pristojan paket funkcionalnosti i dobrog dizajna. Ako tražite telefon sa raznovrsnim kamerama, a pritom ne želite da izdvajate puno novca za top modele, Galaxy A7 (2018) može da bude izuzetno zanimljiv i dobar izbor, mada treba spomenuti da nema USB-C konektor već stari micro USB i da nije vodootporan.

Uređaj na test ustupio: Samsung

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Miodrag kaže,

    Svidja mi se mogucnost sirokougaonog snimka, ali da li je moglo nekako da bude malo bolje, mislim malo veci otvor blende? Nisu mi jasni


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.