Digitalna piraterija SAD ''košta'' preko 29 milijardi dolara godišnje

Najnovija studija koju je provela i objavila Američka privredna komora bavi se pojavom digitalne piraterije i štete koju ono čini američkoj ekonomiji. Prema procenama koje su u ovoj studiji iznete, gotovo 80% piraterije u današnje vreme otpada na ilegalne servise za video streaming, koji su sada pretekli BitTorrent i druge servise za ilegalno preuzimanje sadržaja.

Makroekonomsko modeliranje kojim su se istraživači poslužili pokazalo je kako piratstvo godišnje ekonomiju SAD-a čini siromašnijom za najmanje 29,2 milijarde dolara – toliko, naime, iznosi najmanji procenjeni gubitak u prihodima prouzročen ilegalnim deljenjem digitalnih sadržaja. Kako se procene kreću na razini od 11 do 24%, manjak prihoda mogao bi da bude i do 71 milijarde dolara.

Osim izravnog finansijskog gubitka, negativan uticaj na ekonomiju vidljiv je i u gubitku radnih mesta. Procene kažu kako je zbog digitalne piraterije zaposlenost u SAD-u manja, i to za čak 230 do 560 hiljada radnih mesta.

Metodologija kojom su dobijeni ovi podaci uzima u obzir broj ilegalnih digitalnih prikazivanja filmova i serija te njihovu tržišnu vrednost, odnosno koliko bi gledaoci trebali da plate da sve što na ovaj način pogledaju moraju kupiti. Procene se odnose isključivo na ekonomiju SAD-a, ali uključuju ilegalna preuzimanja i streaming videa sa američkim poreklom kako u SAD-u tako i u ostatku sveta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.