Apple radije plaća kazne od 5 miliona evra nedeljno, nego da poštuje pravila EU


Appleova politika naplate sadržaja unutar aplikacija, koja ograničava naplatu na isključivo njihov sistem unutar App Store-a, pokrenula je jedan od većih skandala – onaj kada je, zbog protivljenja večnim provizijama od 30%, Epic-ov Fortnite bio izbačen sa Apple-ove prodavnice aplikacija. Ali, nije Epic jedini koji se usprotivio ovakvoj praksi. Među pobunjenicima je i Coalition for App Fairness (CAF), koalicija od preko 60 izdavača koji su tužili Apple zbog nametanja obaveznih provizija na sva plaćanja povezana sa aplikacijama.

Njihova tužba došla je do holandskog regulatora, nadležnog za očuvanje poštene tržišne utakmice, a ovaj je Apple-u naredio da načini promene u sistemu naplate kako bi se, za dodatne kupovine unutar aplikacija, mogli koristiti i drugi sistemi, izuzev njihovoga. Ali, Apple ove promjene nije implementirao, iako je to bio najavio. Kako je 15. januara istekao rok za postupanje prema holandskim zahtevima, isti je regulator počeo najbogatijoj kompaniji sveta da određuje kazne od 5 miliona evra – svake nedelje.

Ove nedelje određena im je već peta takva kazna, a oni su i dalje pri svojem. Značajnih promena na App Store-u nema, a govori se tek o tome da bi in-app kupovine koje ne bi išle preko njih, bile procesirane sa provizijom od "samo" 27%, umesto dosadašnjih 30%. Predstavnici koalicije CAF kažu da im je sasvim jasno zašto se Apple-u ovo isplati. Svaka godina u kojoj mogu naplaćivati proviziju za ovakve kupovine donosi im, naime, oko 22 milijarde evra čiste zarade. 5 miliona nedeljno se, u poređenju s time, čini kao sitnica.

Na ovakav razvoj događaja osvrnula se ove nedelje i komeserka Evropske komisije za digitalna pitanja, Margrethe Vestager. Ona je istakla da je za Komisiju i njen plan o Aktu o digitalnim tržištima izuzetno važno da ima alate i resurse kojima bi osigurala da se kompanije ponašaju u skladu sa zakonima i propisima. Apple je istakla kao primer: "Koliko mi razumemo, Apple zapravo preferira plaćanje periodičnih kazni, radije nego da se ponaša u skladu sa odlukama holandskog regulatora. To će takođe biti jedna od obveza uključenih u Akti o digitalnim tržištima", najavila je Vestager.

Aktom o digitalnim tržištima (DMA), podsetimo, predlog je skupa usko definisanih objektivnih kriterijuma koji će regulisati ponašanje velikih internet platformi. One će biti klasifikovane kao "nadzornici pristupa" i kao takvi neće smeti da u nepovoljniji položaj stavljaju svoju konkurenciju, među ostalim predloženim pravilima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.